Хутите: Всяка страна, участваща във водената от САЩ коалиция в Червено море, ще бъде под прицел

0
45

 

Първоначално Тагарев заяви, че се обсъжда присъединяването на България към международна операция в Червено море, но дни след това промени мнението си и заяви, че няма да изпращаме нито кораби, нито военнослужещи в Йемен

 

Мохамед Али ал-Хути, ръководител на върховния революционен комитет на хутите в Йемен, каза пред Би Би Си, че всяка страна, която се включи в ръководената от Съединените щати коалиция в Червено море, ще загуби сигурността на корабоплаването си и ще бъде под прицел.

САЩ и редица други държави стартираха операцията „Пазител на просперитета“ през миналия месец, за да защитят търговските кораби от засилените нападения на хутите.

Австралия, Бахрейн, Белгия, Канада, Дания, Германия, Италия, Испания, Япония, Нидерландия, Гърция, Нова Зеландия, Република Корея, Сингапур и Обединеното кралство се присъединиха към водената от САЩ коалиция за защита на корабните маршрути в Червено море.

Преди дни министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви, че се обсъжда участие на България в мисията в Червено море. Дни след това промени мнението си и заяви, че България няма да изпраща нито кораби в Червено море, нито военнослужещи в Йемен.

Тази седмица Съединените щати, Великобритания и десет други държави отправиха предупреждение към подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Йемен да спрат своите „силно дестабилизиращи нападения в Червено море или ще се наложи да понесат отговорност за последствията“, след като напрежението в региона рязко се увеличи, съобщи вестник „Таймс“. Съвместното изявление, което беше планирано с дни, е предназначено да бъде „последно предупреждение“ към хусите, докато Обединеното кралство и САЩ подготвят военни действия зад кулисите.

BIG5, по информации на БНР

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here