Дни наред Пентагонът крил от Байдън, че Лойд Остин е в болница

0
35

 

Военните са крили дни наред дори от президента Джо Байдън, че шефът на Пентагона Лойд Остин е в болница, а както се оказа той е лежал дори в интензивно отделение. 

Само преди ден Пентагона изненадващо обяви в официално съобщение, че министърът на отбраната на САЩ е бил приет още в понеделник вечерта на 1 януари във военната болница „Уолтър Рийд“, която се намира близо до Вашингтон „заради усложнения, последвали неспешна медицинска процедура“.

В неделя Си Ен Ен обяви, че президентът на САЩ Джо Байдън изобщо не е знаел не само, че министърът на отбраната Лойд Остин е в болница, а е държан в неведение дни наред. Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан в крайна сметка е информирал Байдън в късния следобед на 4 януари, скоро след като самият Съливан е научил, че Остин е хоспитализиран.

Ен Би Си пък разкри, че Остин не само е бил в болница, но е изкарал четири дни в интензивно отделение.

Самият Остин направи първото си изявление  в събота срещу неделя, пет дни след като беше приет в болницата, като заяви, че е можел да свърши „по-добра работа“ при уведомяването на обществеността. Шефът на Пентагона не обяви никакви подробности за състоянието си, нито казва защо точно е бил хоспитализиран на 1 януари. Според служител на отбраната на 6 януари той е останал в болницата, предава БГНЕС.

Остин благодари на „невероятния“ персонал на Националния военномедицински център „Уолтър Рийд“ за грижите, които е получил, и заяви, че е „на крака“ и очаква с нетърпение да се върне в Пентагона.

В изявлението си, което съдържа общо седем изречения, той споделя „загрижеността на медиите относно прозрачността“ и заявява: „Поемам ангажимент да се справя по-добре“. Той  обаче не се извинява за това, че не е уведомил своевременно обществеността или пресата. Висшите административни и военни служители, които са хоспитализирани, обикновено публикуват изявление в рамките на 24 часа.

Високопоставени служители от администрацията заявили, че са били шокирани да научат за хоспитализацията на ръководителя на Пентагона и за забавянето на информирането на Белия дом.

Преобладаващата реакция беше загриженост за благополучието на Остин, който по принцип е харесван в Белия дом.

Все пак служителите признаха, че ситуацията е крайно необичайна и бяха изненадани от забавянето на информирането на президента и висшето ръководство на Съвета за национална сигурност.

Зам.-министърът на отбраната Катлийн Хикс временно е поела задълженията на министъра на отбраната, докато е била на почивка в Пуерто Рико по времето, когато Остин е бил хоспитализиран, заявяват двама американски служители. Хикс е пристигнала в Пуерто Рико преди хоспитализирането на Остин.

Според трима конгресмени, запознати с въпроса, комисиите за надзор на Конгреса са били уведомени за хоспитализацията на Остин едва на 5 януари.

В събота говорителят на Пентагона Пат Райдър неуточни какви са медицинските усложнения и за какъв период от време е хоспитализиран Остин.  „Той се възстановява бързо и  ще започне отново да изпълнява всичките си задължения“, посочи само говорителят.

Райдър уточни тогава пред Франс прес и, че „във всеки момент зам.-министърката на отбраната е била готова да действа и да упражнява при необходимост правомощията на министъра“.

Зам.-министърката на отбраната Катлийн Хикс е изпълнявала министерските задължения и е взела рутинни решения от името на Остин тази седмица, твърди още говорителят.

Хоспитализацията на Остин идва в момент на високо напрежение в Украйна, както и в Близкия изток, където има война между Израел и Хамас и когато подкрепяните от Иран сили в Йемен нанасят удари по корабоплаването, а други в Ирак и Сирия атакуват американските войски с ракети и безпилотни самолети.

Източници: Гласове

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here