Петър Витанов: Няма как в обозримо бъдеще да станем член на Шенген

0
39

 

България е заложник на вътрешнополитически процеси в някои страни

Няма как в обозримо бъдеще да станем член на Шенген. Решението за приемане на България в Шенген по въздушни и морски граници официално влиза в сила. Това каза за Bulgaria ON AIR евродепутатът Петър Витанов.

„Половинчата история. Успяхме да преодолеем риска да бъдем отделени от Румъния, имаме някакво развитие и разчупване на блокадата на Австрия и Нидерландия. Икономически не ни носи почти нищо. Джамбазки е прав, че основният обмен идва по суша. Нямаме дата за влизане по суша – това е големият неуспех“, обясни Петър Витанов.

По думите му България е заложник на вътрешнополитически процеси в някои страни. Витанов изтъкна, че много трудно можем да предвидим какво ще се случи, ако нямаме някаква пътна карта.

„Имаше още какво да се желае от гледна точка на българската дипломация. Няма как в обозримо бъдеще да станем член на Шенген. Изключено е по време на белгийското председателство. Всички колеги евродепутати работим в една посока. Един от основните ни аргументи е, че се превръщаме във втора категория европейски граждани и втора категория свободно пътуване“, каза още Витанов пред Bulgaria ON AIR.

Евродепутатът вижда отиграване на ситуацията от българското правителство с чисто пиар ефект. В същото време липсва икономически ефект.

„В Румъния са по-активни, бяха предприели по-крути мерки, за да увеличат натиска върху австрийското правителство. Те нямаха проблем с Нидерландия. Използваха целия политически инструментариум, за да оказват натиск върху Австрия. Ние не можем да бъдем в позицията на някой, който моли, ние сме си изпълнили критериите. Благодарение на Румъния все пак имаме някакъв напредък“, смята Витанов.

Той определи като притеснително изискването за трикратно увеличение на служителите, които обслужват границата. Това нещо не може да бъде подсигурено от „Фронтекс“ и не знам дали няма да послужи като аргумент на Австрия да блокира процеса, отбеляза гостът.

През юни тази година трябва да отидем до урните и да определим кои ще са новите ни представители в Европейския парламент.

„Не мога да кажа, че Европа е в най-добрата си кондиция. Приближаваме се към рецесия. Има икономически проблеми. Европа се трансформира в геополитически съюз, което променя фундамента на ЕС. Изключително важни са изборите, защото има опасност да се върнем към Европа на национализмите“, подчерта Витанов.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here