Стоян Александров дал 306 хил. долара на убития от сина му Кирил Русев

0
30

 

Спорът за парите е от 2009 г. Единият от извършителите бил пуснат на свобода под гаранция по друго дело

Жертвата на бруталното убийство Кирил Русев е взел крупна сума пари от Стоян Александров още през 2008 година със срок за връщане от 1 г. и не я е възстановил, включително и на сина му Петър като негов наследник, съобщава „24 часа“.

Дългогодишният спор за парите е в основата на жестокото престъпление, разплетено от МВР и прокуратурата само за часове. За отвличането и убийството на Русев обвиняем е Петър Александров, син на покойния бивш министър на финансите Стоян Александров. Той почина на 24 август 2020 г. След политиката той се занимава с бизнес, включително и с кредитиране. Точно заради това беше обвинен през 2018 г. от прокуратурата, когато свидетели разказаха за високи наказателни лихви, които са им налагани. Кирил Русев е бил един от клиентите на Стоян Александров. За 306 хиляди щатски долара е договорът между фирма на Стоян Александров и Русев. На него също са му начислявани наказателни лихви, като сумата, която е трябвало да върне, е станала двойна през годините.  За това той е подписвал записни заповеди, но не се е издължил. Споровете за парите се пренасят и след смъртта на бащата. До 4 януари, когато Русев отива на среща със сина му Петър и е убит, а след това и подготвен за кремация с фалшиви документи.

Очаква се Петър Александров и Александър Кинов да се изправят днес пред Софийския градски съд по искането на прокуратурата за постоянна мярка задържане под стража и за двамата.

Междувременно сната ясно, че Александър Кинов е бил пуснат на свобода под гаранция по друго дело, съобщи NOVA. Става дума за обвинение за държане, без право, на огнестрелни оръжия, патрони и самоделно взривно вещество.

Първоначално той е търпял мярка за неотклонение „задържане под стража”, но в средата на миналата година Софийският градски съд го пуска под гаранция от 7000 лева.

По-рано днес Софийска градска прокуратура изнесе подробности за тежкото убийство. Убитият е бил отвлечен и измъчван, след което е бил прострелян с огнестрелно оръжие. Тялото му е било скрито в морга с фалшиви документи, след като роднини подали сигнал за изчезването му.

За престъплението Петър Александров и Александър Кинов са обвинени за извършено предумишлено убийство, за което се предвижда затвор от 15 до 20 години или доживотен затвор.

От прокуратурата разкриха, че сигналът за изчезналия 49-годишен мъж е подаден на 5 януари. А причината за смъртта на жертвата са две огнестрелни рани в областта на торса и в областта на единия крак. Мотивът за извършеното престъпление е финансов, 49-годишният мъж е дължал пари на един от извършителите.

„Един ден преди подаване на сигнала на 4 януари жертвата е поканена да посети имот на единия от извършителите. Огледът показва, че 49-годишният мъж е измъчван, завързван и в последствие е причинена смъртта му от двете огнестрелни рани“, разкри директорът на СДВР Любомир Николов.

Разплитането на случая тръгва от преминаването на двамата задържани през пункта „Стрезимировци”. „Тялото е намерено, подготвено за кремация в морга, наето от единия от извършителите. Той е гробар по професия. Същият дори се е опитал да кремира тялото, посредством неистински акт за смърт на погребалната агенция“, допълниха от прокуратурата.

„Майката на убития 49-годишен мъж е подала сигнал за изчезването му на 5 януари. Полицейският служител, приел сигнала, се усъмнил, че е налице тежко престъпление. В рамките на 30 минути след получаване на сигнала е задържан първият заподозрян, а час и половина по-късно вторият“, заяви Николов.

„Двамата задържани са искали да инсценират, че убитият е напуснал територията на страната. По тази причина единият е използвал личната карта на жертвата при преминаване на граничната проверка. Телефонът на убития мъж е открит в Сърбия, пренесен е там от задържаните“, съобщи Михаил Наумов от Главна дирекция „Национална полиция“.

Жертвата е собственик на фирма, която назад във времето е стопанисвала ресторант, мъжът не е криминално проявен.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here