Sky News: Западът може да подари Украйна на Путин

0
34

 

Какво би направил Китай спрямо Тайван, ако види как Украйна губи, пита британската медия

 

Войната в Украйна разкри някои критични недостатъци на представите на Запада за военно време. Освен ако не се ангажира с координирана дългосрочна стратегия за генериране на оръжията, от които Украйна се нуждае – и то спешно – тя ще даде на Путин победата, която жадува, пише Sky News в статия със заглавие „И Русия, и Украйна изпитват недостиг на боеприпаси – но едната има значително предимство“, предава „Факти.бг“.

Въпреки че Украйна не беше член на НАТО, Западът отговори на призива на президента Володимир Зеленски за помощ с маса високотехнологични оръжия и боеприпаси. Въпреки това, след близо две години на война с висока интензивност, и двете страни изчерпват боеприпасите.

Никоя нация не разполага с достатъчни военни запаси от боеприпаси, за да отговори на нуждите на такава бърза война на изтощение. Русия започна войната с няколко милиона артилерийски снаряда, но дори тези запаси вече са на изчерпване.

Украйна не може да достигне оръжейните запаси на Русия, но подкрепата на Запада се фокусира върху високотехнологични оръжия, които осигуряваха на Украйна способност за прецизен удар. Но тези западни оръжия идват от съществуващи запаси и никоя държава няма лукса да държи повече оръжия, отколкото има нужда. Поради това всяко оръжие, дарено на Украйна, увеличава риска за националната сигурност на страната-донор.

За да се справи с недостига на огнева мощ, Русия се обърна към Северна Корея за доставка на балистични ракети и един милион артилерийски снаряда и могат да се очакват повторни поръчки. Иран е щастлив да доставя безпилотни самолети и ракети, които може да не са толкова ефективни като техните западни еквиваленти, но най-важното е, че те са налични сега. А Русия има огромна отбранителна промишлена база, която премина на бойна основа, финансирана от огромни приходи от петрол. Русия се превъоръжава и то бързо.

Като контраст, Украйна е с новосъздадена индустриална база, която е много уязвима от руски ракетни атаки – необходими са месеци, за да се изгради производствен капацитет. БВП на Украйна също е малка част от размера на руския – 157 милиарда паунда срещу почти 1,6 трилиона паунда – така че не може да се конкурира с глобалната покупателна способност на Русия или националния отбранителен индустриален капацитет.

Ако Путин победи в Украйна, това ще има дългосрочни последици. И не само за Европа. Какво би направил Китай спрямо Тайван, ако види как Украйна губи?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here