WSJ: Полша се опита да попречи на разследването на саботаж в Северен поток

0
20

 

Според вестника Варшава отказва да предостави потенциално критични доказателства за разследването

 

Съответните министерства и ведомства на Полша избягват сътрудничество с европейските следователи, които разследват обстоятелствата на саботажа на газопроводите „Северен поток“ и „Северен поток 2“. Варшава също се е опитала да попречи на разследването, пише американският вестник The Wall Street Journal(WSJ), предава ТАСС.

Позовавайки се на източници от европейския екип от следователи, WSJ посочва, че полските власти „се оттеглят от сътрудничество с международното разследване […] и отказват да предоставят потенциално критични доказателства“ за разследването на експлозиите на газопровода. Варшава предоставя исканите данни „твърде бавно“ и отказва да сподели информация за движението на лица, заподозрени в участие в саботаж през полска територия. Упоритостта, с която Варшава се стреми да забави разследването, поражда „нарастващи подозрения относно ролята и мотивите на републиката“ в историята с атентата в газопровода, пише американското издание.

Разследващите все още не са успели ясно да установят дали саботажът е станал със знанието на предишното правителство на Полша. Всяко подозрение обаче, че Полша, като страна от НАТО, крие информация за предстояща атака срещу критичната инфраструктура на нейните съюзници, може сериозно да подкопае доверието в алианса. В същото време всякакви действия на Варшава, които косвено потвърждават нейното участие в организирането на взривяването на газопроводите, могат да се разглеждат от Москва като агресивен акт от страна на НАТО, отбелязва вестникът.

Според източници на изданието сред високопоставени служители на ЕС, общността възнамерява да поиска от новия премиер на Полша Доналд Туск да съдейства за разследването на саботажа. След като встъпи в длъжност, той уволни всички ръководители на специалните служби, включително и тези, които участваха в разследването на експлозията на газопроводи. ЕС се надява, че със смяната на политическото ръководство в Полша ще изчезне политическият натиск върху местните следователи, в резултат на което те ще бъдат готови да предоставят допълнителни подробности по факта на експлозиите на газопроводи.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here