Бен Ходжис: Оцеляването на Украйна е под въпрос заради празните складове за боеприпаси на страните от ЕС и НАТО

0
40

 

Кошмарният сценарий за Украйна се превръща в реалност, казва Бен Ходжис, бивш командир на американската армия в Европа. Украйна почти изчерпа боеприпасите си, а Европа и САЩ не желаят да издигнат производството на боеприпаси на ново ниво, заяви американският генерал в оставка пред германската RND.

Докато Русия масово разширява атаките си от въздуха и по суша, украинските войници на фронта изчерпват боеприпасите. Противовъздушните ракети са в недостиг, а артилерийските снаряди са ограничени, което означава, че украинските войски може да започнат да отменят планираните атаки и едва да задържат отбранителни позиции. Според украинската армия на някои части вече се е наложило да намалят скорострелността си с 90 процента спрямо лятото. Липсва всичко – и на много места по фронта командирите не знаят колко дълго могат да задържат позициите си.

Фактът, че дори оцеляването вече е под въпрос, се дължи и на до голяма степен празните складове за боеприпаси на страните от ЕС и НАТО. От повече от година е ясно, че гладната за боеприпаси война източва резервите на западните армии. Фактът, че производствените мощности не са били масово разширени, е необясним за Ходжис: „Германия може да произвежда стотици хиляди коли годишно, но няма достатъчно боеприпаси? Това е смешно. Същото важи и за Франция, Великобритания, САЩ и други страни. Липсва политическа воля“.

Ефектите от недостига на боеприпаси сега стават все по-ясни на фронта в Украйна. Без големи количества артилерийски боеприпаси едва ли ще е възможно да се отблъснат мащабни атаки като неотдавнашната в района на Авдеевка, казва Ходжис. „Има риск от някои териториални загуби, но във всеки случай повече украински жертви“.

Сериозните дефицити в капацитета за производство на боеприпаси в страните от НАТО будят съмнения и в тяхната отбранителна способност. „Това ни прави уязвими към ужасна погрешна преценка на руснаците, че могат да нападнат страна от НАТО.“ Притеснение, което отново става все по-често срещано, особено в страните от Източна Европа.

В момента Украйна контролира повече от 80 процента от територията си. Ходжис не вярва, че те ще капитулират, ако има липса на боеприпаси. „Те знаят зверствата, които Русия върши на техните сънародници в окупираните села“, казва той.

Но размерът на убийствата и разрушенията е резултат от провала на Запада, който не иска да помогне на Украйна да победи. Руснаците залагаха, че Западът ще се умори и ще загуби волята да помага на Украйна да спечели. „И когато видят как Конгресът на САЩ спори и как канцлерът отказва да достави крилати ракети Taurus от месеци, тогава руснаците разбират, че стратегията им работи“, посочва американският генерал.

Източник: Агенция „Фокус“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here