Мехмед Дикме: Двама лидери са много за една партия

0
30

 

 

„Доган сам си взема решенията, той не се съобразява с никой в партията и не се консултира“, заяви пред БНР Мехмед Дикме – бивш член на ДПС и бивш министър.

„Когото и да посочи Доган, дори едно магаре да вържат пред конференцията, и него ще го изберат, след като е посочено от Доган. До там стигнаха нещата. В партията изборното начало отдавна вече не съществува“, категоричен бе той.

Според него двама лидери са много за една политическа формация. По думите му Доган си остава единственият лидер. „Трудно мога да кажа, че присъствието на председателското място на Делян Пеевски ще създаде доста трудности на самия Доган като едноличен лидер на партията“, смята той. И изрази съмнение, доколко Джевдет Чакъров ще може да парира действията на Пеевски.

„Пеевски наистина е много деен, много буен, на моменти агресивен в своите политически действия. Политиката изисква диалог, разум, особено когато работиш с партньори и участваш в коалиция. Диалогичността и комуникацията са от съществено значение“, каза Мехмед Дикме в предаването „Преди всички“.

За да стане премиер, са му необходими 121 гласа, отбеляза той и добави мнението си, че е малко екстравагантно желанието му.

Според него присъствието на Пеевски в партията създава сериозно напрежение, особено в чисто депесарските райони. Бившият член на партията напомни също, че Пеевски и Доган имаха забрана да влизат в Турция, което значи, че едва ли биха били добре приети и от самото турско правителство.

Дикме допусна възможността и самият Пеевски да се откаже от лидерското място. Според него когато той види, че няма да има възможност да упражнява власт, това е логичният изход.

Той е категоричен обаче, че в партията трябва да има демокрация и свобода, а днес такава няма. Всеки, който има различно мнение от това на ръководството, бива санкциониран, посочи Дикме. И заяви категорично, че трябва да се уважава мнението на всеки един. Според него в партиите трябва да се издигат хора с капацитет и потенциал, които да работят за държавата, а не послушници, които да изпълняват волята на лидерите. Има достатъчно такива хора в ДПС, въпросът е, че не им се дава възможност да се развиват, смята бившият министър.

За него политическата ситуация в България е срамна. ДПС в момента участва в управлението, само че не е явно, каза той и добави, че е съвсем нормално да се направи коалиция и да се подпише споразумение, за да може отговорно да управляват заедно.

„Не смятам, че България има необходимост от нови партии. България има необходимост от добри лидери на съществуващите партии, за да изведат страната от кризата“, коментира още Мехмед Дикме.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here