Полски генерал: НАТО и ЕС не могат да направят нищо срещу Русия в Украйна

0
16

 

„Европейските армии на НАТО са в хаос и не са готови за конфронтация, дори за защита на Балтийско море“

 

„От две години нито НАТО, нито ЕС са имали идея или стратегия за противодействие на руската хибридна война. Както можете да видите, това е достатъчно за (Владимир) Путин, защото той е в хибридна офанзива. Той няма много притеснения, защото знае, че не можем да направим нищо, което да навреди на Кремъл или поне да го уплаши, въпреки че Путин ни дава много възможности за това. Убеден съм, че забелязвайки нашия консервативен характер, Москва ще разшири обхвата на своите хибридни идеи, които ще ни изненадат“, пише генерал Валдемар Скшипчак в последния анализ за wprost.pl, предава вестник Rzeczpospolita.

Според бившия командир на Сухопътните войски „НАТО и ЕС трябва да преминат в настъпление“. „На първо място, да се консолидират отново около Украйна, като решително се стигматизират отцепниците (Унгария и Словакия). Почти военно положение е, а Брюксел по някаква причина толкова търпеливо толерира колаборационистите“, казва пенсионираният военен и отбелязва, че „може би е време за полска инициатива“.

Според Скшипчак „Путин вижда още нещо“. „Европейските армии на НАТО са в хаос и не са готови за конфронтация, дори за защита на Балтийско море. Всички те са в процес на реорганизация, реформиране, превъоръжаване, т.е. в процес на изпълнение на дългосрочни планове за тяхното възстановяване“, посочва той, като изтъква, че този процес ще отнеме още много време.

„Президентът Володимир Зеленски сам щурмува политическите сцени на Европа и, за съжаление, от това не произлиза почти нищо. Гласовете на подкрепа за Украйна избледняват, докато руската армия напредва на фронта. Това е най-лошият възможен сценарий за воюващите“, отбелязва генералът. Според него „все още не всичко е загубено“, но трябва заплахите да се забелязват отрано и да се реагира на тях. „Времевият прозорец за Европа бавно се затваря поради липсата на инициативи. Това е лоша прогноза за нас“, казва генерал Валдемар Скшипчак.

източник: focus-news.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here