Костадинов за Шенген: Много лоша сделка за България – отваря се вратата да станем огромен бежански лагер

0
18

 

„Сделката за влизането на България в Шенген е престъпна“, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов в предаването „Лице в лице“.

„С цифри, с факти, с цитати той (Николай Денков – б.р.) отново излъга. От европейски доклади, от Европейската агенция по убежищата. С доклада за убежището за 2023 г. ние показахме ясно и категорично, че нещата, които Денков говори са лъжа. Имаме всички основания да се притесняваме, че правителството е подписало една много лоша сделка за България (влизането по въздух и море в Шенген – б.р.), защото реално тя отваря вратата пред възможността нашата държава да се превърне в един огромен бежански лагер“, каза той.

„Правителството на Австрия за миналата година, както каза Денков, е поискало само 193- ма души, нелегални мигранти, да бъдат върнати в България, но той излъга. Правителството (на Австрия – б.р.) е поискало 6 900 души са бъдат върнати в България, а нашата държава се е произнесла само по 193 от тези искания. За другите 6 700 не се е произнесла все още. Тук австрийците настояха стриктно както беше записано в споразумението за Шенген стриктно да приложим Дъблинския протокол“, уточни Костадинов.

За 2023 г. има 22 223 молби за убежище в България, които са с 10% повече от 2022 г. и с около 40% повече от 2021 г. Имаме огромен ръст, отчете той.

„Можем с Румъния и Гърция да подпишем двустранни споразумения и решаваме проблема (със сухопътната си граница – б.р.) си без да се налага да правим такива престъпни действия с националната ни сигурност“, обясни Костадинов.

Той подчерта, че турската граница е много по-добре контролирана от нашата.

Според него трябва армията да се изпрати на границите.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here