Полицията нахлу в президентския дворец в Полша и арестува консервативни депутати

0
20

 

В коментар за The European Conservative депутатът Аркадиуш Муларчик упрекна ЕС за пълното мълчание по отношение на арестите, въпреки гласното осъждане на осемгодишното консервативно управление в Полша

Борбата за политическа власт в Полша се засилва. Във вторник полицията нахлу в президентския дворец във Варшава и арестува двама бивши министри от партията „Право и справедливост“ (ПиС) на фона на нови твърдения за нарастващ авторитаризъм от страна на наскоро назначеното правителство на Доналд Туск, пише „Критично.бг“, цитирайки The European Conservative.

„Бившият вътрешен министър Мариуш Камински и бившият заместник-министър на вътрешните работи Мачей Уосик бяха арестувани от полицията по обвинения в злоупотреба с власт от 2007 г., като и двамата политици заклеймиха арестите като политически мотивирани.“

„Поразителни са двойните стандарти на широкото отразяване в пресата на тези събития. Докато политиците-суверенисти се осъждат за всяко предполагаемо нарушения на „върховенството на закона“, основните медии рутинно възхваляват авторитарните действия на проевропейски правителства, като например случаят, когато новият полски премиер Туск нареди на полицията частично да затвори националната телевизия TVP, което критиците нарекоха смущаващо връщане към съветската епоха„, се казва в материала.

В коментар за The European Conservative депутатът Аркадиуш Муларчик упрекна ЕС за пълното мълчание по отношение на арестите, въпреки гласното осъждане на осемгодишното консервативно управление в Полша.

„Двамата министри от ПиС не са единствените членове на бившето полско правителство, срещу които се води съдебно преследване. Няколко десни евродепутати са изправени пред обвинения в омразна реч за споделяне на антиимиграционно съдържание в социалните мрежи, след като през ноември Европейският парламент ги лиши от депутатски имунитет в отговор на кампания, водена от неправителствени организации“, пише The European Conservative.

„Туск е близък съюзник на ЕС, което означава, че независимо от тежкия му подход към политическите му опоненти, еврократите се зарадваха на победата на неговата либерална коалиция срещу предишното правителство на ПиС и продължават да подкрепят разгръщането на „върховенството на закона“, насочено срещу консерваторите в цялата страна.“

„Подобни опасения не бяха забелязани в повечето медийни материали за арестите във Варшава. Например Politico, основното издание за елита на ЕС, определено  се отнесе към репресиите на Туск спокойно, въпреки многократните си предупреждения за „авторитаризъм“ и „възход на крайната десница“ в Полша и в цяла Европа“, завършва материалът.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here