Прокуратурата ще проверява знакови фигури в ПП за съмнителни сделки с имоти

0
19

 

Знакови фигури от „Продължаваме промяната“ (ПП) бяха предадени за проверка от прокуратурата, след като гражданското сдружение БОЕЦ изпрати сигнал, базиран на разследване на Bird.bg. Прокуратурата е длъжна по закон да провери информацията.

Сигналът засяга съпредседателя на ПП и настоящ финансов министър Асен Василев, депутатът от ПП Даниел Лорер и собственичката на компанията “Интелигентни трафик системи“ Станислава Арнаудова.

Според гражданската организация срещу тях има данни, които създават съмнение за “корупция, имотни, данъчни и финансови престъпления“.

Историята с имотите

На 29 декември 2023 г. Марио Сотиров, който е управител и настоящ собственик на „СТВ Консълтинг“ и спряган за близък до Асен Василев, регистрира в Търговския регистър съдебната молба за обявяване на фирмата в несъстоятелност.

Месец и половина преди това американецът Себастиян Бретшнайдер е получил от съда обезпечителна заповед за над 5 милиона лв., с която е успял да заложил запор на сметките на фирмата, пише Bird.bg.

Бретшнайдер обаче е закъснял. Още през септември “СТВ Консълтинг” продава дворното място и пет имота в сграда на ул. “Чаталджа” 3 в центъра на София, където са се помещавали офиси на “Продължаваме промяната“. Цената е близо 3 милиона лева, а три месеца след това фирмата фалира.

При налагането на запора в сметките на фирмата има малко над половин милион лева, въпреки продажбата на имотите.

Човекът, който де факто спасява парите на “СТВ Консълтинг”, купувайки тези имоти, е Станислава Арнаудова. Тя е мажоритарен собственик в известната фирма “Интелигентни Трафик Системи” АД, която получи посреднически права да продава винетки на системата BGToll с комисионна от 7%. Това се случва по време на кабинета “Борисов 3“.

През миналата година имаше идеи тази комисионна да се намали до 3%, но и досега мерки не са предприети от новата власт.

Марио Сотиров е дългогодишен управител на фирми на Асен Василев, както и на “СТВ Холдингс” ЕООД и “СТВ България” ЕООД. Двете фирми собственост на офшорката “Акселберт” (Akselbert Ltd), регистрирана на Британските Вирджински острови. Bird.bg съобшава, че офшорката и към днешната дата е собственост на министъра на финансите Асен Васков Василев.

Другата съмнителна сделка е извършена от Станислава Арнаудова с Даниел Лорер.

Лорер също има имоти в тази сграда на ул. “Чаталджа” 3 в София. Той ги продава в същия ден като “СТВ“, но на Станислава Арнаудова в лично качество. Продажбата е извършена с огромна печалба.

Имотът на Лорер е купен от “СТВ Консълтинг” за 351 950 лв. преди малко повече от година. Тогава Лорер е министър на иновациите от Промяната. Година по-късно Лорер продава имота за 1.85 милиона лева на Арнаудова.

Въпросът, който трябва да разнищи прокуратурата, е какъв интерес има собственик на фирма, която печели от държавата, да плати 1.5 милиона лева отгоре за апартамент на политик от управляваща партия. Както и дали има формални доказателства за корупция или търговия с влияние в този случай.

Преди година служебния министър на регионалното развитие Иван Шишков разкри, че посредниците при продажбата на винетки са генерирали над 110 милиона лева печалба на гърба на държавата.

Сигналът до прокуратурата

Гражданската организация БОЕЦ изисква от прокуратурата да „извърши незабавно задълбочена и всеобхватна проверка в рамките на наказателно производство на представените данни.

“Да се разследват и данните за схемата за умишлено избягване на плащане на задължения и фалит на фирмата „СТВ Консълтинг“ чрез предварителна продажба на активите на тази фирма на компанията на Арнаудова „Интелигенти Трафик Системи“ АД“, се казва в цитирания от БОЕЦ сигнал.

източник: euractiv.bg

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here