Байдън: САЩ не подкрепят независимостта на Тайван

0
24

 

Администрацията на Белия дом се опасява, че изборите, преходът и новата администрация ще ескалират конфликта с Пекин

 

Президентът на САЩ Джо Байдън каза днес, че САЩ не подкрепят независимостта на Тайван, след като тайванските избиратели дадоха отпор на Китай, а управляващата партия получи трети президентски мандат.

По-рано днес кандидатът за президент на управляващата тайванска Демократическа прогресивна партия Уилям Лай спечели изборите, отхвърляйки категорично китайския натиск и обеща да се противопостави на Пекин и да търси преговори.

„Ние не подкрепяме независимостта…“, отговори Байдън на въпрос за днешните избори в Тайван. Часове преди отварянето на избирателните секции Вашингтон предупреди, че „би било неприемливо“ „която и да е“ страна да се намесва в изборите.

САЩ са най-важния международен поддръжник на Тайван и доставчик на оръжие за острова въпреки липсата на официални дипломатически връзки с Тайпе.

Администрацията на Байдън се опасява, че изборите, преходът и новата администрация ще ескалират конфликта с Пекин.

Управляващата в Тайван Демократическа прогресивна партия (ДПП) запази властта си, след като кандидатът ѝ Уилям Лай спечели президентските избори и ще наследи досегашния президент Цай Ингвен.

За първи път в Тайван политическа сила печели три поредни мандата на президентския пост, откакто островната демокрация започна да избира пряко президента си през 1996 г.

Шейсет и четири годишният Лай обяви победата си, след като двете основни опозиционни фигури признаха поражението си. Той са кандидатира заедно с 52-годишната Сяо Мейцин, която ще бъде негов вицепрезидент.

Резултатите вероятно ще подразнят Пекин заради съпротивата на ДПП срещу китайското управление.

По време на кампанията Лай повтори, че Тайван трябва да се интегрира в международната общност, а не да бъде държан в капан от Китай, отбелязва ДПА.

„Не искаме да ставаме врагове с Китай. Можем да станем приятели“, каза Лай пред местна телевизия през юли, цитиран от Ройтерс.

Но за Пекин той е сепаратист и „провокатор“ още от 2017 г., когато като премиер заяви, че е „работник“ за официалната независимост на Тайван – червена линия за Китай.

На следващата година заяви в парламента, че е „практически работник за тайванската независимост“, което накара многотиражният китайски вестник „Глобал таймс“ да призове китайските власти да издадат международна заповед за арест на Лай и да го преследват по китайския Закон срещу сепаратизма от 2005 г.

Лай твърди, че тогава просто е имал предвид, че Тайван вече е независима страна. По време на кампанията той остана верен на линията на Цай, че Република Китай, както е официалното име на Тайван, и Китайската народна република „не са подчинени една на друга“.

Според тайванската конституция Република Китай е суверенна държава, възглед, споделян от всички основни политически партии в Тайван. Националистическото правителство на Република Китай бяга в Тайван през 1949 г., след като губи гражданската война от комунистите на Мао Цзедун, които основават Китайската народна република.

Това, което тревожи Китай, е, че Лай може да се опита да промени статуквото, като обяви създаването на Република Тайван, но Лай каза, че няма да го направи.

„Мисля, че Китай изпитва неприязън към него, наистина го мрази“, каза Ву Синбо, преподавател по международни отношения във Фуданския университет в Шанхай. „Това е така, защото ако бъде избран за лидер, може да се опита да реализира целта си, която е тайванска независимост, а това ще предизвика криза в Тайванския проток.“

Независимо от всичко Китай обяви, че санкционира няколко тайвански представители, сред които и Сяо, която в миналото беше фактически посланик на Тайван в САЩ, но сред тях не беше Лай, което може да е признак, че Пекин не иска да затваря напълно вратата за бъдещи преговори с него.

източници: Ройтерс, ДПА, БТА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here