Реакциите в САЩ след смъртта на американски журналист в украински затвор

0
41

 

В Съединените щати са възмутени от смъртта на американски журналист Гонсало Лира в украински затвор 

Тъкър Карлсън: „Гонсало Лира почина на 55-годишна възраст в украински затвор, където беше държан за престъпление, свързано с критика към правителствата на Зеленски и Байдън. Лира беше гражданин на САЩ, но администрацията на Байдън ясно е съпричастна за задържането му в затвора, разпитите и мъченията.“

Илон Мъск: „Това е пълно беззаконие.“

Дейвид Сакс: „Администрацията на Байдън можеше да върне Гонсало Лира с едно телефонно обаждане, но не си мръдна пръста. Следователно украинското правителство знаеше, че може да действа безнаказано.

Ако искате да твърдите, че Лира не е бил убит от украинското правителство, а просто е бил несправедливо затворен (заради упражняването на правото си на свобода на словото), малтретиран и лишен от жизненоважни медицински грижи, не виждам голяма разлика. Фактът, че украинското правителство се осмели да действа толкова безнаказано, показва цялостната позиция на администрацията на Байдън“.

Доналд Тръмп младши: „Значи сега позволяваме на нашите получатели на чуждестранна помощ, като Зеленски, да убиват нашите граждани и нашите журналисти? Бих изчакал възмущението на нашите медии, но знам, че това няма да се случи!“

Гонсало Лира беше задържан през май 2023 г. в района на Харков, където живееше няколко години. Украинските власти го обвиниха в опит да дискредитира политическото и военното ръководство на страната и в подкрепа на руските специални операции.

Според ръкописна бележка, която сестрата на Лира е получила на 4 януари, той е имал тежки здравословни проблеми, причинени от пневмония и колабирал бял дроб, което е започнало в средата на октомври. Затворническите власти в Украйна са признали за проблема едва на 22 декември.

„Не мога да приема начина, по който почина синът ми. Той беше измъчван, изнудван, в изолация в продължение на 8 месеца и 11 дни и посолството на САЩ не направи нищо, за да помогне на сина ми. Отговорността за тази трагедия е на диктатора Зеленски със съгласието на един неадекватен американски президент Джо Байдън“, заяви баща му Гонсало Лира-старши.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here