България и още 4 страни от ЕС искат мита върху украинското зърно

0
18

 

България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия настояват за мита върху вноса на украинско зърно. Земеделските министри на петте страни са подписали писмо за износа на селскостопански продукти от Украйна до заместник-председателя на Европейската комисия и еврокомисар по търговията Валдис Домбровскис и еврокомисаря по земеделието Януш Войчеховски, съобщи БТА.

В писмото се посочва, че в резултат на увеличения внос от Украйна, производителите в държавите членки на предна линия продължават да срещат трудности при реализацията на своите продукти на традиционните си експортни пазари, където те биват заменени от евтини украински селскостопански продукти.

Петте държави излагат подробно данни за проблема, свързан със загубата на пазари на фермерите.

„Смятаме, че е необходимо Комисията да въведе такива мерки, които защитават пазарите на държавите членки на предна линия и в същото време им предоставя възможността да използват своя експортен потенциал. Една възможност би било да се въведат тарифни квоти за повечето чувствителни земеделски продукти в рамките на преговорите за удължаване на ATM Регламента /Автономни тарифни мерки/“, се казва в писмото на петимата земеделски министри.

Според тях за продуктите, за които е невъзможно да се въведат отново тарифни квоти, следва да бъде намерено различно решение за адресиране на проблема с нарастващия внос от Украйна.

За писмото първа в понеделник (15 януари) съобщи агенция „Ройтерс“, която цитира унгарския министър на земеделието Ищван Над, според когото петте държави упрекват украинските зърнопроизводители в нелоялна конкуренция.

България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия са сред шестте членки на ЕС, които произвеждат значително повече пшеница и царевица, отколкото са необходими на вътрешните им пазари, а това свръхпроизводство е ключов фактор за гарантиране на европейските доставки на храни и за запазване на стратегическия суверенитет на Евросъюза, припомнят агенциите.

Министрите на земеделието призовават също така ЕК да проучи украинските производствени практики и да посочи в доклад дали те са в съответствие със стандартите на Евросъюза.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here