Володин: Никога няма да простим, ако демонтират паметника „Альоша“ в Пловдив

0
39

 

Председателят на руската Дума говори за „новите нацисти“ в България

Парламентът на РФ осъди инициативата в декларация

„Властите на българския град Пловдив трябва да помнят последствията, ако решат да демонтират паметника на съветския войник-освободител „Альоша“.

Това предупреждение отправи председателят на Държавната дума Вячеслав Володин на първото заседание от пролетната сесия на руския парламент.

Думата прие декларация, с която осъди инициативата за демонтиране на паметника. В документа депутатите изразяват крайно възмущение от провокативното и цинично предложение на членове на Общинския съвет в Пловдив от ДСБ паметникът да бъде демонтиран до края на 2024 г. Изявлението на камарата ще бъде изпратено, наред с други неща, до ООН и Парламентарната асамблея на ОССЕ.

„Нека този призив бъде на масата на всеки национален парламент, нека този призив бъде на масата на всеки общински съветник в Пловдив. И ако предприемат тази стъпка, трябва да разберат последствията от нея. Ние никога няма да им простим това, защото това не касае нас, днес живите, а тези, които загинаха и не могат да кажат дума за себе си, не могат да се защитят, но благодарение на тях днес има България”, каза Володин.

Той припомни, че България е била сред страните от хитлеристката коалиция по време на Втората световна война. „Днес новите фашисти, новите нацисти, които дойдоха на власт, разбира се, искат не само да пренапишат историята, но и да премахнат всички паметници, които напомнят на хората за времето, когато фашистите са били на власт в България“, заключи Володин.

източник: Труд

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here