Ким Чен-ун къса всякакви връзки с Южна Корея, обявява я за „враждебна държава номер едно“

0
16

 

„Не искаме война, но нямаме намерение да избягваме такава“, подчертал Ким Чен-ун пред парламента

 

Северна Корея закри своите агенции, работещи за обединението с Юга, предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на държавната новинарска агенция КЦТА.

Тя разпространи съобщението днес – ден след парламентарно заседание, на което е говорил севернокорейският лидер Ким Чен-ун.

Ким заявил, че окончателното му заключение е, че обединението с Южна Корея вече не е възможно. Югът иска да свали властта в Пхенян и да постигне обединение просто като погълне Севера, аргументирал се той.

„Не искаме война, но нямаме намерение да избягваме такава“, подчертал севернокорейският държавен ръководител пред парламента, чиято роля до голяма степен се свежда до това да утвърждава неговите решения.

Ким се обявил за конституционни промени, с които Южна Корея да бъде обявена за „враждебна държава номер едно“. Ако на полуострова избухне война, севернокорейската конституция трябва да предвижда отвоюване на Юга и включването му в състава на страната, подчертал той.

Севернокорейският парламент утвърдил решението за закриване на три държавни агенции, които отговаряха за обединението с Юга и междукорейския туризъм.

Преди няколко седмици Ким Чен-ун заяви, че помирението или обединението на Северна с Южна Корея би било грешка, посочва АФП.

Двете страни технически все още са във война, тъй като като военните действия на полуострова се прекратяват с примирие, но мирен договор така и не е подписан.

Решението на Северна Корея идва в обстановка на изостряне на напрежението на полуострова на фона на поредица от ракетни тестове и на поетия от Пхенян курс да скъса с десетилетната си политика и да промени отношението си към Юга, отбелязва Ройтерс. Според анализатори севернокорейското министерство на външните работи може да поеме отношенията със Сеул и потенциално да помогне за оправдаване на употребата на ядрени оръжия срещу Юга при бъдеща война.

източник: БТА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here