Лавров: Русия оценява подкрепата на Северна Корея в контекста на специалната операция в Украйна

0
16

 

Севернокорейският външен министър Чой Сонг Хи каза, че „корейско-руските приятелски отношения, с дълга история на приятелство и традиции, енергично напредват в съответствие с плановете на лидерите на двете страни“

 

Русия високо оценява подкрепата на Корейската народно-демократична република (КНДР) в контекста на специалната военна операция в Украйна. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, откривайки преговорите с външния министър на Северна Корея Чой Сонг Хуей, която е на посещение в Москва, предава ТАСС.

„Ние си сътрудничим тясно и ползотворно с Пхенян в ООН и други многостранни организации. И, разбира се, ние винаги подкрепяме КНДР в ООН и високо ценим вашата подобна позиция в подкрепа на позицията на Руската федерация, включително по въпроси които се отнасят до специалната военна операция в Украйна“, каза руският външен министър.

Активно се работи за изпълнение на договореностите, постигнати между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и руския президент Владимир Путин, отбеляза Лавров. (През септември 2023 г. Ким Чен Ун посети Русия и проведе разговори с руския президент Владимир Путин на космодрума Восточний.)

Сергей Лавров отбеляза, че „топло си спомня“ посещението си в Пхенян, състояло се през 2023 г., и „отличното гостоприемство“, предоставено от севернокорейската страна. Освен това той подчерта важността на проведеното през ноември 2023 г. заседание на междуправителствената комисия на двете страни.

„Други двустранни обмени се осъществиха на ведомствено, министерско и регионално ниво. Ние високо оценихме участието на вашия министър на физическата култура и спорта във форума „Русия – спортна сила“, проведен в Перм миналия октомври. Вашият министър на културата взе активно участие в ноемврийския международен културен форум, който се проведе в Санкт Петербург. Много полезно беше и посещението в КНДР на делегацията на Приморския край, водена от губернатора Кожемяко през декември 2023 г. Разбира се, тези контакти са само началото на трудоемка, но много, много ползотворна и ползотворна работа, която е насочена към всестранно развитие на нашите отношения“, обобщи руският външен министър.

Кадры с торжественного приёма в честь главы МИД России в Пхеньяне. По левую  руку от Лаврова его коллега Чхве Сон Хи | Пикабу

От своя страна външният министър на Северна Корея обяви намерението си да издигне отношенията с Руската федерация на ново ниво през 2024 г. 

КНДР очаква, че през 2024 г. ще бъде възможно да се издигнат отношенията с Русия на ново ниво, взаимодействието между двете страни се развива енергично, заяви външният министър на Северна Корея Чой Сонг Хуей по време на преговори с руския външен министър Сергей Лавров.

„Вярвам, че днешната ни среща, която се провежда в първите дни на новата година, ще бъде важен момент за издигането на двустранните отношения на ново ниво през тази година, както и за постигането на реални ползи за народите на двете страни. страни“, каза тя.

„Фактът, че външните министри на двете страни сега се срещат често и задълбочават връзката на другарство, е още едно доказателство, че корейско-руските приятелски отношения, с дълга история на приятелство и традиция, енергично се движат напред в съответствие с плановете на лидерите на двете страни“, допълни външният министър на Северна Корея.

Според ръководителя на външното министерство на КНДР отношенията между Пхенян и Москва са преодолели изпитанията на историята, а също така са „преминали всички трудности и несгоди“.

„Днес стратегическите приятелски отношения непрекъснато се развиват благодарение на специалното внимание на председателя на държавните въпроси на Корейската народнодемократична република, другаря Ким Чен Ун, както и на президента на Руската федерация, другаря Путин, ”, заключи Чой Сонг Хи.

BIG5, по информации на ТАСС

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here