Беларус включи използването на ядрени оръжия в новата си военна доктрина

0
17

 

Според министъра на отбраната на Беларус Виктор Хренин, основното послание на новата Военна доктрина е, че нито един народ не се счита за враг на Републиката, въпреки действията на техните правителства

Беларус е включила използването на ядрени оръжия в новата си военна доктрина, съобщи министърът на отбраната Виктор Хренин пред репортери. С оглед на нарастващите външни заплахи е било необходимо да се преразгледат съществуващите правила, които са в сила от 2016 г. Новата доктрина на руския съюзник Беларус за първи път предвижда използването на ядрени оръжия.

„Актуализираната Военна доктрина на Беларус ясно определя източниците на военни заплахи за страната, както и мерките за отговор на тях и възгледите относно използването на тактически ядрени оръжия (ТЯО)“. Това каза министърът на отбраната на Беларус Виктор Хренин на среща с президента на републиката Александър Лукашенко.

„Доктрината стана целенасочена: ние ясно назоваваме източниците на военни заплахи за страната ни. Тя засили връзката с проекта на концепцията за национална сигурност: ясно изградихме и формулирахме мерките, които държавата ще предприеме при рискове, предизвикателства и заплахи като част от отговора на възможните военни заплахи. Ние ясно дефинирахме и съобщихме възгледите на Република Беларус относно използването на тактически ядрени оръжия, разположени на наша територия“, заяви Хренин, цитиран от изданието СБ.Беларус днес.

Документът също така ясно определя задълженията на Беларус към нейните съюзници, като взема предвид опита от неуспешния преврат в Казахстан през 2022 г. Министърът добави, че въз основа на резултатите от извършената работа и срещата Лукашенко е възложил документът да бъде доработен, преди да бъде внесен за одобрение от Всебеларуското народно събрание.

Мирен характер

Според беларуския министър на отбраната, основното послание на новата военна доктрина на Беларус е, че нито един народ не се смята за враг на републиката, въпреки действията на техните правителства. „Ние ясно подчертаваме и казваме в актуализираната Военна доктрина, че никой не смята Беларус за свой враг, въпреки действията на своите правителства. Това е ключовото послание, духът на Военната доктрина“, предаде агенция БелТА, цитирайки думите на Хренин.

Той подчерта, че духът на документа е мирният характер на беларуския народ. Хренин добави, че доктрината е фундаментален документ, „който отразява основните възгледи на държавата за мира и войната, за използването на военна сила в отговор на съществуващите предизвикателства и заплахи“.

Градация на военните конфликти

Белоруският министър на отбраната каза, че актуализираният проект на Военна доктрина на Беларус променя градацията на военните конфликти и ги разделя на междудържавни и междукоалиционни. Ясно се посочва, че Беларус може самостоятелно да противодейства на заплахи, ако възникне междудържавен конфликт, особено със съседни страни. „Като част от реакцията, ние разделихме заплахите на вътрешни и външни“, добави той.

Новата военна доктрина не предвижда радикална ревизия на разпоредбите на държавната военна политика, настоящите разпоредби остават непроменени и нейният отбранителен характер остава непокътнат. Той се фокусира върху такива национални ценности като мир, стабилност и сигурност.

Съветът за сигурност на Беларус със своя резолюция от 6 март 2023 г. „във връзка с промяната във военно-стратегическата обстановка“ възложи на Министерството на отбраната на страната да започне разработването на нова военна доктрина. Резолюцията също така предписва „в контекста на ескалиране на глобалното геополитическо напрежение, основните усилия на упълномощените държавни органи, в съответствие с тяхната компетентност, да бъдат съсредоточени върху прилагането на мерки в рамките на стратегическото възпиране, насочени към защита на независимостта, териториалната цялост, суверенитета и конституционния ред от външни и вътрешни заплахи“. Действащата Военна доктрина на Беларус беше одобрена през юли 2016 г.

ТАСС припомня, че руският президент Владимир Путин обяви на 25 март миналата година, че Москва, по искане на Минск, ще разположи тактическите си ядрени оръжия в Беларус, точно както САЩ отдавна са направили на територията на своите съюзници. Москва предаде на Минск ракетната система „Искандер“, която може да носи ядрено оръжие, и помогна за преоборудването на беларуските самолети, за да могат да носят специални боеприпаси. Беларуските ракетни учени и пилоти преминаха подходящо обучение в Русия. На 16 юни Путин отбеляза, че първите руски ядрени бойни глави са доставени в Беларус и цялата партида ще пристигне преди края на годината. Лукашенко каза на 23 юни, че значителна част от планираните за доставка боеприпаси вече са в републиката.

Предстои доктрината да бъде представена за одобрение на Общобеларуското народно събрание – представителен орган, който функционира в Беларус паралелно с парламента.

BIG5, по информации на ТАСС и ДПА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here