Захарова: В Полша има около 10 хиляди американски военни

0
16

 

По-рано германският Bild писа, че се очаква военен сблъсък между НАТО и Русия през лятото на 2025 г.

 

Призивите за разполагане на допълнителни чуждестранни войски на полска територия трябва да се разглеждат като желание за допълнително повишаване на нивото на напрежение в Европа, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова по време на брифинг, предава vedomosti.ru.

Така Захарова коментира изявлението на полското външно министерство за готовността му да разположи германски войски на полска територия за укрепване на източния фланг на НАТО. Тя нарече това решение елемент от „глобалния русофобски курс на страните от НАТО“.

Захарова припомни, че в Полша вече са разположени около 10 000 американски войници, има и многонационална бойно-тактическа група на НАТО, която включва военнослужещи от САЩ, Великобритания, Румъния и Хърватия.

„Очевидно е, че призивите за разполагане на допълнителни чуждестранни войски на полска територия, които не са необходими, ако тези страни са ориентирани към мир, трябва да се разглеждат само като желание за по-нататъшно повишаване на нивото на напрежение в Европа, за удължаване на ситуацията на този глобален колапс на общоевропейската сигурност“, коментира Захарова.

На 14 януари германският таблоид Bild писа за уж разработен в Германия план за възможен военен сблъсък между НАТО и Русия през лятото на 2025 г. Изданието цитира „таен документ“, в който се твърди, че ще настъпи възможна ескалация на отношенията още през февруари. Твърди се, че в документите на Бундесвера се посочва, че на „Деня X“ главнокомандващият на НАТО ще нареди прехвърлянето на 300 000 войници към източния фланг. Bild посочва коридора Сувалки между Беларус и Калининградска област като най-вероятно място за евентуален сблъсък.

В отговор на тази публикация на 16 януари полският министър на националната отбрана Владислав Косиняк-Камиш каза, че страните от НАТО трябва да бъдат подготвени за всеки сценарий поради засилването на руската офанзива по време на специалната операция.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here