Прокуратурата и КПКОНПИ проверяват за корупция Асен Василев и Даниел Лорер

0
17

 

Прокуратурата е сезирала Комисията за противодействие на корупцията по сигнал на Гражданско движение „БОЕЦ“ срещу финансовия министър Асен Василев и депутата Даниел Лорер. Това съобщи NOVA, позовавайки се на източници от обвинението.

Сигналът се базира на публикация в изданието bird.bg за сделки с имот на столичната улица „Чаталджа”, където известно време се намираше и централата на „Продължаваме Промяната“. Проверката трябва да установи дали има, или не корупционно, финансово или друго престъпление.

Сделките са извършени непосредствено преди фирмата да обяви неплатежоспособност, а сметките й да бъдат запорирани по иск на американския гражданин Себастиян Бретшнайдер. Бретшнайдер е успял да защити пред съда обезпечителна заповед в размер на 730 602 лв., като част от бъдещо вземане в размер на 5 013 317 лв. по съдебен иск пред арбитражен съд в САЩ. Обезпечителната заповед е от 17.11.2023 г.

Два месеца по-рано – на 7 септември 2023 г., “СТВ Консълтинг” и Лорер продават сграда в центъра на София на Станислава Арнаудова. В медиите дамата е представяна като винетна кралица заради получаването на комисиони при продажбата на винетки. Така фирмата се отървава от собствеността си съвсем навреме, преди сметките й да бъдат запорирани. И Василев, и Лорер не виждат нищо проблемно в действията си. Фактите обаче пораждат серия от неудобни въпроси.

Припомняме, че исковете срещу Василев и Лорер съвпадат по време с наемането от страна на „Продължаваме промяната“ на американска лобистка фирма, като договорът за $100 000 е подписан от съпредседателя Асен Василев.

Още по темата:

Прокуратурата ще проверява знакови фигури в ПП за съмнителни сделки с имоти

“Апартаментгейт” 2.0: Ключови фигури на “Промяната” са продали имоти на рекордни цени, от които намирисва на размяна на корупционни услуги

Апартаментът на Лорер с частен асансьор като на Цветанов

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here