Германският парламент отхвърли доставката на ракети „Таурус“ на Украйна

0
41

 

Германският парламент отхвърли внесено от консервативната опозиция предложение за доставка на Украйна на ракети с голям обсег „Таурус“, предаде ДПА. „Таурус“ са едни от най-модерните ракети и могат да унищожат бункери дори от голяма височина и разстояние.

Почти всички депутати от управляващата тристранна коалиция гласуваха снощи против проекта. Това развитие може да изглежда объркващо, при условие че две от трите партии, които са част от правителството – Зелените и Свободната демократическа партия, от месеци призовават канцлера социалдемократ Олаф Шолц да изпрати ракетите, които Украйна може да използва, за да нанася удари по-навътре в окупирани от Русия територии, отбелязва ДПА.

Депутатите от управляващата коалиция обаче обясниха позицията си с факта, че предложението на Християндемократическия съюз и неговата сестринска партия от Бавария – Християнсоциалния съюз, обвързваше оръжейните доставки за Киев с пленарни дебати в самия германски парламент по годишния доклад на неговия комисар за въоръжените кили. Тази тактика на консервативната опозиция бе разкритикувана от експерти.

В началото на октомври миналата година обаче германският канцлер реши да не доставя такива оръжия на Украйна. Аргументът, изтъкнат тогава от Шолц, бяха опасенията, че е възможно Киев да използва ракети „Таурус“, които са с обсег от 500 километра, за да нанася удари навътре в руска територия. Според експерти обаче тези оръжия може да помогнат на Украйна да възстанови териториалната си цялост.

Източник: БТА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here