Денков: Съветвам Асен Василев да обясни случая „Чаталджа“

0
17

 

„Съветвам министъра на финансите да излезе да дообясни някои неясноти за случая „Чаталджа“, каза премиерът Николай Денков в предаването на „Дарик“ „Стълбището“.

„Министърът вече обясни някои неточности. Министерството на финансите няма нищо общо с фирмите, които продават винетки. Освен това обмисляме да вкараме още няколко фирми в продажбата на винетки. Нашето правителство увеличи техния брой от 1 на 3. Смятам, че министърът трябва да изчисти ситуацията около себе си“, каза Денков.

В имотния скандал с къщата на софийската улица „Чаталджа“, която се намира в идеалния център, са замесени министърът на финансите, депутатът Даниел Лорер и фирмата „Интелигентни трафик системи“, която дистрибутира голяма част от винетките от 2019 г. досега. Миналото лято „СТВ консълтинг“, която е била собственост на Василев, преди да стане министър, продава къщата на „Чаталджа“ на фирмата за винетките.

В къщата апартамент притежава и Даниел Лорер, който го продава на собственичката на фирмата като физическо лице. Налице е каскада от сделки на необяснимо високи цени.

В последния си етап сделките съвпадат с предложение на Министерството на финансите дистрибуцията на винетките да се регулира от Закона за обществени поръчки, а не от предпочитанията на АПИ. На общественото обсъждане фирмата протестира, че европейските регулации не предвиждат такъв режим за винетките. Така те отпадат от проекта за ЗОП.

До момента Асен Василев не е обяснил защо подчиненото му министерство предприема този ход и случайно съвпадение ли е продажбата на къщата с промените в закона. Със „СТВ консълтинг“ се развива и друг сюжет. Американският гражданин и съдружник във фирмата Себастиян Бретшнайдер си търси 5 милиона лева, които е дал назаем на трето лице, а фирмата е гарантирала заема със съответното обезпечение. Само че фирмата продава обезпечението. Това вероятно е въпросната къща.

Парите от сделките са изтеглени, по фирмените сметки остават съвсем малки суми и фирмата е обявена в несъстоятелност.

Градски прокурор даде случая на Антикорупционното звено, което има 3 месеца да установи налице ли е престъпление. До момента и Асен Василев, и Даниел Лорер дадоха съвсем кратки обяснения и отказаха да отговарят на допълнителни въпроси.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here