Проф. Стоян Денчев: „Слагаме се“ на тези, които в момента са силни в света и не се съобразяваме с нашите национални интереси

0
20

 

Доган остави Пеевски да се изявява, като проявява своите качества, коментира ректорът на УНИБИТ

„Има няколко фактора, които влияят върху състоянието на една нация – политиката, икономиката и духовността. Наистина е много важно, когато милеем за България, когато се кълнем в България, да започваме да говорим за всичко българско, да възхваляваме постиженията на нашия народ. Да критикуваме негативите, както се полага. На първо място трябва да изтъкваме ролята на нашите предци, на духовните творци на България, успели да създадат нещо, с което всеки българин се гордее.“

Това заяви пред БНР проф. Стоян Денчев – ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ), бивш съветник на премиери, посланик, депутат от ДПС, вицепрезидент на „Мултигруп“.

Като цитира стихове на Вазов, той посочи, че „див вой от омраза“, за какъвто пише Вазов, „този вой го има в момента“. Денчев произнесе и откъс от стихотворението „Аз съм българче“ във връзка с нашумяла публикация в „Свободна Европа“.

Образованието трябва да бъде насочено в защита на българщината и националната идентичност. Трябва да се гордеем, че сме българи, а не да се срамуваме от най-високото знаме, че някой влиза във водата и вади кръста, защото това са народни традиции, които са устояли на всички бури, които са минали през България, коментира Стоян Денчев в предаването „Политически НЕкоректно“.

Денчев отчете „противоборството на двата типа мислене в света – от едната страна консервативно-националното, без да прескачаме в грубия национализъм, а от другата страна е отвореният либерален свят, който се опитват някои да наложат“.

„Трябва да водим политика, която да издига националното самочувствие на българската нация, на българските деца, свързано със запазване на нашата идентичност, че сме българи. Не сме просто граждани на света – ние сме граждани на света, но сме българи.“

Във връзка с „ролята на посолството или на посолствата“ Стоян Денчев отбеляза, че както „предишното голямо посолство (съветското – бел. ред.) се отнасяше към България, сегашното посолство (американското – бел. ред.) почти по нищо не се отличава, но е въпросът за нас, за българите – как ние възприемаме тези неща и как се отнасяме към тях“.

Запитан защо редица анализатори изразяват опасения от повторното идване на Доналд Тръмп на власт, ректорът на УНИБИТ предположи, че „може би ще спрат услугите от външни сили, които до момента получават, за да поддържат една или друга политика“.

По темата с правителството и колко може да се задържи на власт, Денчев отбеляза, че „думи, изречени години, месеци едни срещу други, изведнъж бяха забравени и в настоящата сглобка се прегръщат в името на властта“.

Относно ролята на ДПС за стабилността на управлението Стоян Денчев посочи:

„Освен факта, че има инерция, свързана с началото участие на ДПС по отношение на подкрепата за конституционните промени, ДПС е може би най-дисциплинираната партия. Стабилността на тази партия е като лакмус за останалите сили да използват нейната възможност за управляемост, да се поучат и да използват този опит.“

Отдавна в българско правителство не е имало човек с мюсюлманско вероизповедание, а това прави впечатление на запад, отбеляза Денчев. По думите му, това би могло да е причина за появата на „някакви напрежения“.

„Пеевски беше дамгосан с т.нар. закон „Магнитски“, но той успя да се издигне над тези обвинения главно с помощта на партията. Доган остави Пеевски да се изявява, като проявява своите качества, каквито безспорно има. Той е полезен за партията, която го е издигнала.“

Според Денчев се получава така, че „да се сложим на тези, които в момента са силни в света, водят съответна политика в защита на техните национални интереси, а ние не се съобразяваме с нашите“.

По казуса с Шенген той изрази мнение, че „австрийците стрелят с въздушна пушка по нашето национално достойнство“, а ние отчитаме това като много положителен факт.

Преди години Бойко Борисов беше политик, който даваше обещания, „че може да тропне по масата и да защитава българския национален интерес“. И в опозицията има такива политици, но „тези разговори, тези лозунги са само формални, тъй като не се стига до реални действия“, каза в заключение Стоян Денчев.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here