Трактори и камиони напредват към Букурещ да окупират парламента

0
36

 

Недоволни фермери и превозвачи от Румъния протестират в Букурещ днес, понеделник и вторник. В трите последователни дни демонстрацията ще се провежда от 09:30 до 22:00 на „Площада на Конституцията“ при сградата на парламента в румънската столицата, пише БТА.

Първоначално бе планирано и обявено, че акцията ще е на площад „Виктория“ пред сградата на правителството, но кметът на Букурещ Никушор Дан смени мястото, за да не бъде засегнат трафикът в румънската столица.

5000 души, 100 трактора и 100 камиона имат право да се включат в протеста в града.

Междувременно стана ясно, че в понеделник (22 януари) Сенатът ще заседава извънредно, за да гласува наредбите, издадени от правителството във връзка с първия пакет от мерки, договорени съвместно с протестиращите фермери и превозвачи. Те ще бъдат обсъдени и от специализираните комисии на Сената.
Протестите на румънските превозвачи и фермери започнаха още на 10 януари с блокада на движението на околовръстния път на Букурещ и още няколко големи града на страната. Демонстрантите са недоволни от поскъпването на застраховката “Гражданска отговорност”, от увеличението на цените на бензина и дизеловото гориво от началото на годината, от намаляването на европейските субсидии и от дългото чакане по границите.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here