Ако „Алтернатива за Германия“ спечели изборите, страната може да излезе от ЕС и ще върне украинците след войната

0
26

 

От своя страна, управляващите в Германия искат забрана на „Алтернатива за Германия“

 

Германия може да напусне Европейския съюз, ако партията Алтернатива за Германия (AfD) дойде на власт в страната. Това съобщи съпредседателят на партията Алис Вайдел в интервю за Financial Times.

Вайдел каза, че ще настоява за реформи в ЕС, които ще премахнат „демократичния дефицит“ и ще ограничат правомощията на Европейската комисия. „Но ако реформата не е възможна, ако не успеем да възстановим суверенитета на страните членки на ЕС, трябва да позволим на гражданите да вземат решение, както направи Обединеното кралство“, добави лидерът на AfD. Според нея партията „би могла да проведе референдум“ за излизането на Германия от ЕС или Dexit (от немското име на страната Deutschland), подобно на Brexit.

Financial Times отбелязва, че подобни възгледи противоречат на проевропейските възгледи, поддържани от основните политически сили в Германия, включително Социалдемократическата партия, Свободната демократическа партия и Зелената партия на власт. Освен това, пише FT, според социологическите проучвания мнозинството германци биха гласували Германия да остане в ЕС.

Съпредседателят на партията Алис Уайдел коментира и предоставянето на социални помощи на бежанците, подчертавайки, че това е било грешно решение. Според нея, украинските бежанци, живеещи в Германия, ще трябва да напуснат страната след края на конфликта и да се върнат в родината си. 

„Ясно е, че когато войната свърши, всички украинци ще трябва да се приберат у дома. Във всеки случай те ще трябва да възстановят страната си“, каза тя. Вайдел добави, че според нея бежанците от Украйна нямат дългосрочно бъдеще в Германия и предоставянето им на социални помощи се е оказало грешно решение.

По-рано заместник-министърът на икономиката на Украйна Тарас Качка заяви, че Берлин и Киев са на ранен етап от преговорите по програми за подпомагане на бежанците да се върнат в родината си. Германия прие около 1 милион украинци.

Winbet – победата е емоция! (18+)

AfD е може би единствената партия сред водещите политически сили, която се застъпва за премахването на антируските санкции и търсенето на начини за разрешаване на конфликта в Украйна чрез включването на Москва в преговорния процес. Не поддържа оръжейни доставки за Киев. На 9 май миналата година съпредседателят на AfD Тино Хрупала участва в прием, организиран от руското посолство в Германия по повод Деня на победата. AfD вярва, че дългосрочният мир в Европа е възможен само ако Русия участва в общата архитектура на сигурността.

Наскоро няколко германски политици, включително от управляващата Социалдемократическа партия на Германия, се изказаха в полза на забраната на AfD. В същото време сред тях няма ясно мнение по този въпрос, дори министърът на правосъдието Марко Бушман е скептичен по отношение на това. Според резултатите от проучване, проведено от Ipsos за вестник Die Welt, поне 42% от германците биха подкрепили хипотетичното стартиране на процедурата по забрана на Алтернатива за Германия, но също толкова са против. След публикацията на портала Correctiv призивите за забрана на партията започнаха да звучат с нова сила.

В Германия Алтернативата за Германия се нарича дясна популистка партия. Други политически сили смятат за невъзможно да си сътрудничат с нея в каквато и да е коалиция – нито на федерално, нито на регионално ниво. В същото време, според последните социологически проучвания, рейтингът на AfD е на ниво 22-23%; ако в близко бъдеще в Германия се проведат парламентарни избори, партията ще заеме второ място в тях след консервативния блок CDU/CSU. В три федерални провинции дейността на AfD е призната за дясноекстремистка.

BIG5, по информации на Financial Times и ТАСС

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here