Лавров: САЩ гледа на Украйна като на бизнес проект

0
20

 

Вашингтон използва конфликта между Москва и Киев, за да генерира печалба за компаниите си, каза руският външен министър

 

Последните изявления от САЩ предполагат, че те смятат Украйна за нищо друго, освен за „доходоносен бизнес проект“, от който печелят, каза руският външен министър Сергей Лавров пред Съвета за сигурност на ООН.

Министърът се позова на по-ранни изявления на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Миналия месец висшият американски дипломат заяви, че 90% от парите, отпуснати за украинска помощ, в крайна сметка се насочват обратно към САЩ „в полза на американския бизнес, местните общности и укрепването на отбранителната индустриална база на САЩ“, предава RT.com.

През ноември 2023 г. Washington Post също съобщи, че по-голямата част от тези средства са изразходвани за производство на нови оръжия или за подмяна на оборудването, изпратено в Украйна от американските запаси.

САЩ всъщност развиват своя военно-промишлен комплекс, докато „изхвърлят стария боклук в Украйна“, каза Лавров. Първият дипломат на Русия също така твърди, че повечето големи украински компании, включително производители на литий, се продават на американци и американските компании са успели да сложат ръка на плодородната земя на Украйна „на безценица“.

Лавров определи изявленията, направени от американски официални лица, като „цинични“ и каза, че Вашингтон третира продължаващия конфликт „не като война, която вече е отнела стотици хиляди животи…, а като печеливш бизнес проект“.

Москва води военна кампания не срещу Украйна, а срещу „престъпен режим, самонадеян в своята безнаказаност“, заяви той. Киев не се е отказал от „войната срещу собствените си граждани на изток и юг“ ,въпреки дългогодишните усилия на Москва да намери мирно решение на тази криза, коментира Лавров, добавяйки, че над 7 милиона украинци са намерили убежище в Русия след преврата на Майдана през 2014 г.

Западните поддръжници на Киев никога не са се опитвали да спрат правителството да преследва рускоезичните украинци, каза министърът, обвинявайки САЩ и техните съюзници, че са използвали последните няколко години, за да „въоръжат Украйна и да я подготвят за война срещу Русия“, докато използват Минското споразумение като прикритие.

Русия е готова за преговори за Украйна, но не желае да обсъжда начини да запази сегашното правителство на Киев на власт, заключи първият дипломат на Москва.

превод: BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here