АП: Пентагонът не разполага с повече пари за Украйна

0
39

 

За първи път, откакто министърът на отбраната Лойд Остин създаде международната група за подкрепа на Украйна през април 2022 г., САЩ, които нямат пари и не могат да изпратят боеприпасите и ракетите, от които Украйна се нуждае, за да отблъсне руската инвазия, ще бъдат домакин на ежемесечната среща на около 50 държави, предаде Асошиейтед прес.

Докато чакат Конгресът да приеме бюджета и евентуално да одобри повече пари за битката на Украйна, Вашингтон ще търси съюзници, които да продължат да запълват недостига.

„Призовавам тази група да положи усилия, за да осигури на Украйна още жизненоважни наземни системи за противовъздушна отбрана и прехващачи“, каза Остин в уводните си думи, излъчени от дома му, където все още се възстановява след операция от рак на простатата. Излъченото встъпително слово беше първата публична поява на 70-годишния Остин, който изглеждаше леко отслабнал. Остин беше хоспитализиран в продължение на две седмици след усложнения от хирургическата намеса.

В Брюксел генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви нов съвместен договор на стойност 1,2 млрд. долара за закупуване на повече от 222 000 155-милиметрови снаряда. Тези муниции са едни от най-използваните боеприпаси в този конфликт, а договорът ще бъде използван за попълване арсеналите на съюзниците, които са изпратили собствените си резерви към Киев.

На 27 декември Пентагонът обяви последната си помощ за Украйна в областта на сигурността – пакет на стойност 250 млн. долара, който включваше 155-милиметрови снаряди, зенитни ракети „Стингър“ и други продукти с висока степен на търсене, взети от съществуващите запаси на САЩ, припомня АП.

Оттогава Вашингтон не е в състояние да предоставя допълнителни боеприпаси, тъй като парите за попълване на тези запаси са изчерпани, а Конгресът все още не е одобрил допълнителни средства.

Помощта от над 110 млрд. долара за Украйна и Израел не се придвижва заради разногласията между Конгреса и Белия дом по други политически приоритети, включително допълнителна сигурност на американско-мексиканската граница.

Срещата се състоя по видеконферентна връзка, тъй като Остин все още се възстановява у дома. САЩ са предоставили на Украйна повече от 44,2 млрд. долара под формата на помощ за сигурността на страната, откакто Русия нахлу през февруари 2022 г.

Източник: БТА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here