Захарова: Западът не назова нито един убит в Буча, а Русия се опира на факти и обяви имената на френските наемници в Украйна

0
27

 

Вече година и половина Западът не назовава нито едно име на загиналите в Буча, а руската страна разчита единствено на факти, както в случая с изнасянето на данни за френски наемници в Украйна. Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в предаването „60 минути“ по телевизионния канал „Русия-1“, предава ТАСС.

„За разлика от самия Запад, който от година и половина не може да представи нито едно име на така наречените мъртви в Буча и безкрайно експлоатира тази тема, направи от нея мем или символ, в Русия се появява  информация за имената на френски наемници, чието присъствие официален Париж отрича“, каза Захарова. „Затова те призовават да не се слуша Русия – продължи дипломатът – защото Русия разчита на факти, на кадри от мястото на събитията, предоставя имена, фамилии, ако говори за хора, използва реални, а не измислени, географски точки.”

Захарова подчерта, че в последните дни Русия обяви присъствието на френски наемници на територията на Украйна, а днес го подкрепи и със списък с конкретни имена и фамилии. „Да, сега те наистина не са там, на територията на Украйна, защото Министерството на отбраната (на Руската федерация) разработи тази точка. Но тези хора са били там и тяхното присъствие там се отрича от френските министерства на външните работи и на отбраната“, заключи говорителят на руското външно министерство.

По-рано руското министерство на отбраната съобщи, че руските въоръжени сили са нанесли високоточен удар по пункта за временно разполагане на чуждестранни бойци в Харков, като по-голямата част от наемниците са французи. В резултат на удара бяха убити повече от 60 бойци, а над 20 бяха ранени. След това френският посланик в Москва Пиер Леви бе извикан в руското външно министерство, където му е било казано, че смъртта на французите е на съвестта на официален Париж.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here