Заради „евроатлантизма“ на сглобката, Комисията за контрол на службите вече няма да се ръководи на ротационен принцип

0
38

 

Решението на управляващото парламентарно мнозинство е заради поемането на ротацията от „Възраждане“, което Пеевски определи като заплаха за националната сигурност

 

Парламентарната сглобка в лицето на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС прие промени в Правилника за работа на Народното събрание, с които Комисията за контрол над службите за сигурност и използването на специални разузнавателни средства вече няма да се ръководи на ротационен принцип от представители на всички парламентарно представени формации. Променя се и принципът, по който тя се конструира – вече няма да е съставена на паритетен принцип, а по модела на останалите постоянни комисии.

Внесеният от Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и Атанас Атанасова Проект на решение за промени на Правилника за дейността на Народното събрание предложи ротационният принцип за председателстване да отпадне. Те посочват като мотив, че комисията не провеждала редовно своите заседания, не внасяла доклади по отчети и законопроекти.

Реално лидерите на сглобката се притесниха, че Николай Дренчев от „Възраждане“ пое председателството на комисията, което предизвика остри реакции. Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски веднага поиска спешни промени на правилника на Народното събрание с обяснението, че „Възраждане“ е заплаха за националната сигурност.

„Има голям скандал – проруска партия оглави контрола на българските спецслужби. Застрашена е националната ни сигурност. Председателят на тази комисия има достъп до най-секретната информация. Досега „Възраждане“ са се държали „като хора, които няма да оглавяват тази комисия, защото знаят за какво става въпрос и, че са зависими. Затова ще поискам тази комисия да има постоянен председател, а да не е на ротационен принцип“, заяви още миналата седмица Делян Пеевски.

Отхвърлено беше предложението на ИТН да се премахне ограничението народни представители да не могат да членуват в трета комисия и да се разреши това да става без заплащане.

„Причината е само една-единствена и това е продължаващото овладяване на службите от страна на сглобката“, каза Петър Петров.

Според Атанас Зафиров от БСП този акт не е насочен само срещу „Възраждане“, а е удар срещу българската опозиция.

Според лидерката на БСП Корнелия Нинова „истинската причина да се внесе такова решение е разцеплението в ПП-ДБ и достойнството на Бойко Рашков. „На последното заседание ПП – ДБ – ГЕРБ – СДС и ДПС загубиха мнозинството в комисията. Защото Бойко Рашков се присъедини към опозиция и гласува против безумията, които бяха внесени като законопроект. Живеем в пълзящ диктат. Евроатлантизмът им вече е едно пробито смокиново листо, защото се вижда какво правят отзад“, заяви Нинова, цитирана от БНР.

Управляващите обаче настояха, че причината за внесените промени е единствено и само във „Възраждане“.

Йордан Иванов, ПП-ДБ: „Няма никакво тенденциозно личностно отношение към Вас. Нещата са много прости и те са пряко свързани с българската национална сигурност. Най-големият непосредствен риск пред Република България за националната ни сигурност произхожда от Русия. Едновременно с това „Възраждане“ е неприкрито проруска партия“.

Искрен Митев, ПП-ДБ: „Вие трябва да признаете, че това, което се случва днес, е резултатът от вашите действия, от вашето безобразно поведение, от вашите безобразни обиди от тази трибуна, от това, че се опитвате да блокирате работата на Народното събрание и заради това, че ясно от тази трибуна вие изказвате тезите на чужди държави“.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов: „В мотивите няма нищо от това, което вие казахте – каква Русия, какви 5 лева, какви заплахи за националната сигурност?! Беше казано от други народни представители, че са лъжа, не се била събирала комисията. Бойко Рашков ви го каза между другото – който в момента липсва и понеже вие сте една наистина много престъпна шайка, аз не знам какво се е случило с този човек и се притеснявам за него“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here