Симеон Дянков: България може да приеме еврото най-рано през януари 2027 г.

0
46

 

По думите му няма как да се справим с инфлацията до юнския доклад

Бившият заместник министър-председател и министър на финансите Симеон Дянков прогнозира, че България може да приеме еврото най-рано през януари 2027 г.

„Няма да влезем в еврозоната нито през януари, нито през юли 2025 г. , защото не изпълняваме един от основните критерии, а именно – инфлацията“, заяви Симеон Дянков по bTV.

По думите му няма как да се справим с инфлацията до юнския доклад.

„Не изпълняваме критерия с много. Средната инфлация в еврозоната е наполовина от нашата инфлация към декември. Няма как да се справим с този критерий до юнския доклад, който гледа данните до март – за последната година месец по месец, до края на март 2024 г. Ние, понеже не ги изпълняваме през последните 9 месеца, вече трябва да помислим как елегантно трябва да започнем да говорим – виждам, че премиерът Денков се насочва натам, какво следва. Хубавото е, че правителството за първи път започва сериозно да работи по темата „еврозона“, посочи Дянков.

Според него, дори да се приеме законодателство у нас е абсолютно невъзможно да бъдем приети в еврозоната на тази база. Такива изключения никога не са правени в историята на еврозоната. Нашата инфлация към края на декември е малко над 5,5% – 5,6 – 5,8%, взависимост от коя кошница се използва, а инфлацията за същия период в еврозоната е 2,4%, обясни Дянков

„Трябва за една година да изпълняваме критериите. Всеки месец обаче, не само в края на тази една година. Трябва да сме на 1,5% разлика от трите най-ниски инфлации. А ние сме около 3% над средното за еврозоната. Това означава, че сме много далече“, добави ившият заместник министър-председател и министър на финансите

„Трябва да помислим как елегантно да започнем да говорим какво следва. Хубавото е, че правителството започва сериозно да работи по темата „Еврозона“. Досега различни правителства само говореха“, коментира още Дянков.

Лихвите по кредитите ще се увеличат значително, прогнозира още Дянков. В България процесът по ръста на лихвите върви бавно, защото сме затворена банкова система и лихвите са скочили, но не толкова, колкото в САЩ и Европа. Прогнозата е, че лихвите ще скочат с около 1-5-2%. „Предстои сериозно увеличаване на фона на това, което е в момента“, допълни Дянков.

Според него вземането на големи кредити тази година ще е по-трудно за домакинствата.

„В Европа вече лихвите спряха да се вдигат и започва да се говори даже за намаляване, но ние се забавихме с година, година и половина“, обясни Дянков.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here