Иван Демерджиев: Дали скандалът с новите лични карти не е свързан с приемането ни в Шенген?

0
19

 

Бивш и настоящ вътрешен министър във война заради обществена поръчка

 

Дали скандалът с обществена поръчка за новите лични карти не е свързан с приемането ни в Шенген? Това попита риторично в предаването „Лице в лице“ на bTV бившият вътрешен министър Иван Демерджиев по повод обвиненията на настоящия МВР шеф Калин Стоянов, че договорът с германски консорциум е ощетил държавата с 81 млн. лв.

„По отношение на този договор нямам никакви притеснения. Тази обществена поръчка стартира 2018 г. Далеч преди аз да стъпя в Министерството на вътрешните работи. Минава през дълги перипетии, в това число и съдебни процеси, които приключиха през 2022 г.“, поясни той.

Иван Демерджиев е категоричен, че цената по тази поръчка е била завишена заради инфлацията и затова се е наложило договорът с немския консорциум да бъде индексиран. Той поясни също така, че искането е било за далеч по-висока сума от одобрените 81 млн. лв.

„Шест месеца всички служби в МВР работиха по тази тема, направихме консултации и с Агенцията за обществените поръчки, съгласувахме текста на анекса с нея. Получихме одобрение и насоки и така бяха изчислени конкретните суми, които са по-ниски от това, което искаше изпълнителя и то повече от два пъти“, допълни бившият вътрешен министър.

За него основните въпроси са: Защо Калин Стоянов е платил тази сума по този договор? И защо я оспорва чак сега? Според него министърът или е приел, че всичко е наред по този договор, или е платил поради някакви други обстоятелства.

„Работили сме много с немски концерни, не знам какви са мотивите за действията на Стоянов. Дали този изпълнител не е нежелан по някакъв начин? Немските дружества не са тези, които обичайно печелят обществените поръчки“, коментира още Демерджиев.

Той е категоричен, че няма безстопанственост и ощетяване на държавата докато той е бил начело на МВР. „Безстопанственост може да се търси някъде другаде, не в моите действия“, поясни още Демерджиев.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here