Полски фермери се обединяват срещу Зелената сделка и украинския внос

0
17

 

Полски фермери с трактори излязоха по улиците в цялата страна, за да протестират срещу Европейската зелена сделка, политиките на ЕС, които вредят на местното селско стопанство и притока на украинска продукция. Заместник-министърът на земеделието Щефан Краевски заяви, че това са протести, насочени към Брюксел, а не към Варшава.

Исканията на полските фермери включват възстановяване на търговските ограничения с Украйна, за да се предотврати наводняването на полския пазар с украински храни. Протестиращите се противопоставят и на мерките на Европейската зелена сделка, които ограничават бизнеса им.

„Разбираме тези протести, които не са насочени срещу полското правителство, а срещу ограниченията, наложени  на фермерите от Брюксел“, посочи Краевски на пресконференция в сряда.

Той каза, че Общата селскостопанска политика (ОСП) трябва да бъде преразгледана, така че да не оказва толкова голям натиск върху полските фермери.

„Протестите са закъснели с поне една година“, твърди той и добави, че демонстрацията е трябвало да се проведе, когато са създадени регулациите, свързани с Европейската зелена сделка и когато се е подготвял националният стратегически план за новата, реформирана ОСП.

„Политиката на ЕС е в задънена улица“, каза другият заместник-министър, Михал Колоджейчак, пред частното радио RMF FM в сряда сутринта. Той добави, че исканията на полските фермери са правилни.

Според него протестите, които изникват като гъби в целия блок, са предупреждение към Брюксел.

„Ако съществуващите разпоредби, включително Зелената сделка и екосхемите, не бъдат предоговорени, подозирам, че гневът в Европа може да бъде още по-голям“, каза той.

Tysiące polskich rolników protestuje przeciwko Zielonemu Ładowi i napływowi  towarów z Ukrainy. ZOBACZ ZDJĘCIA - PCH24.pl

Загриженост за Зелената сделка

Попитан от Euractiv за конкретните възражения на полските фермери срещу Зелената сделка, ръководителят на Полската асоциация на производителите на плодове Мирослав Малишевски цитира изключването на някои продукти за растителна защита, които в Полша се използват широко в сектора.

„Това поставя под въпрос рентабилността и конкурентоспособността на производството на плодове“, каза Малишевски, който е депутат от Полската народна партия, която е част от управляващата коалиция.

Той обясни, че овощните градини обикновено се създават на леки почви, които изискват постоянно торене и настоя, че намаленото използване на торове ще намали добивите, което ще повлияе значително на рентабилността на производството.

Подобни опасения бяха изразени от производител на ябълки от централния регион Мазовия. Той заяви пред Euractiv, че негативните последици от Зелената сделка ще засегнат пряко цялата страна, а не само селскостопанския сектор.

„Намаляването на употребата на продукти за растителна защита и торове би довело до повишаване на производствените разходи и по-високи цени на храните“, обясни производителят.

Последствието ще бъде по-евтин и некачествен внос от чужбина, смята той.

Освен това много ферми няма да могат да приспособят производството си към новите, засилени норми и ще трябва да се откажат поминъка си.

„ЕС определя строги стандарти за производство на храни, докато останалият свят не го е грижа“, оплака се овощарят.

Туск избягва остър тон към Брюксел

Увеличеният внос на евтина хранителна продукция от Украйна, който стана възможен благодарение на „коридорите на солидарност“, въведени през юни 2022 г. от Комисията, също имаше огромно въздействие върху Полша, която беше сред най-засегнатите страни.

Заедно с други страни, съседни на Украйна, предишното консервативно правителство на „Право и справедливост“ (ПиС), което управляваше в Полша до миналия декември, настоя търговските ограничения да бъдат възстановени. Въпреки това, когато ЕС и редица държави-членки отказаха да се заемат с проблема, а Полша и други потърпевши въведоха едностранна забрана за някои видове украински селскостопански хранителни продукти.

Проблемът с неконтролирания украински внос е един от въпросите, по които новото правителство, водено от премиера Доналд Туск, е съгласно с предшествениците си.

Очаква се Европейската комисия да предложи подновяване на „автономните търговски мерки“ (като спиране на вносни мита, квоти и мерки за търговска защита) в подкрепа на украинския износ за Европейския съюз.

В интервю за Euractiv в сряда полският министър на земеделието Чеслав Сикерски каза, че предложението на Комисията ще включва някои искания на Варшава, тъй като „протестите на фермерите накараха ЕС да заеме по-мека позиция“.

Производителят на ябълки посочи факта, че националистическата партия ПиС е била много по-сурова с Брюксел от Туск.

Тъй като правителството на ПиС се противопостави категорично на неконтролирания приток на украински селскостопански продукти в Брюксел, трудно е да се очаква, че правителството на Туск ще бъде толкова настоятелно, добави той.

източник: euractiv.bg; автор: Александра Кшищошек, euractiv.pl

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here