Путин нарече събарянето на паметници в съседни страни „зашеметяващо невежество“

0
25

 

Президентът подчерта, че Русия живее и действа „според други принципи и закони“, страната пази културното наследство и ще продължи да го прави

 

Руският президент Владимир Путин на среща със студенти в Балтийския федерален университет „Имануил Кант“ (IKBFU) в Калининград нарече разрушаването на паметници в съседни страни „зашеметяващо невежество“ с лоши последици.

„Унищожават паметници на героите от Великата отечествена война, но и просто руски и съветски паметници, паметници на Пушкин вече започнаха да се събарят и т.н. Това, разбира се, е зашеметяващо невежество и неразбиране къде живеят, какво правят и какво ще последва“, каза руският президент.

Той подчерта, че Русия живее и действа „по различни принципи и закони“, страната пази културното си наследство и ще продължи да го прави.

Путин подкрепи предложението на студент от IKBFU за създаване на регионално училище по архитектура и реставрация и откриване на такова направление в IKBFU, като нарече идеята много важна.

„Кант, разбира се, е един от най-великите мислители както на онова време, така и на нашето. Фундаментален мислител. И, разбира се, неговият призив да живеем според собствения си ум е изключително актуален днес. Това е, което се опитваме да направим. Страната трябва да живее според собствения си ум. Една държава трябва да се ръководи от националните си интереси. Това изобщо не означава, че не ни интересуват интересите на другите. Защото да се ръководим от собствените си интереси и да постигнем успех, означава да зачитаме интересите на нашите партньори. Ние го правим, но никога няма да позволим интересите на Русия да бъдат пренебрегнати“, каза Путин.

Той отбеляза, че неслучайно университетът носи името на Кант, който е бил поданик на Руската империя.

„Позволете ми да ви напомня, че в резултат на седемгодишната война Русия влезе в Източна Прусия и окупира Кьонигсберг. И Източна Прусия се закле във вярност на руския престол. Това беше направено както от студенти, така и от преподаватели в университета, където Имануел Кант е работил през цялото време живота си и два пъти беше ректор на този университет“, коментира Путин.

„Имануел Кант също е учил руски офицери. Явно ги е учил добре“, добави президентът, припомняйки призива да се живее според собствения си ум.

„В някои страни, сред нашите съседи, тази теза е забравена. Всички, много, така или иначе, живеят с чужд ум. Това няма да ги доведе до добро и няма да ги доведе до добро. Трябва да се ръководим според тези фундаментални идеи и да живеем, разбира се, според собствения си ум“, заяви Путин.

Путин призова да се изучават трудовете на Кант: „Споменахте една от неговите работи, но има фундаментални неща, свързани с изучаването на времето, пространството, сферата на познанието като такава, те са много интересни. И добре, вероятно знаете за това, Имануел Кант вярваше, че е възможно логично да докаже съществуването на Бог Това са сложни неща, за които той пише, във времето, в пространството, но са много интересни и има смисъл да се чете и да се задълбочава в това, което е казал, какво е написал и за какво е мислил.”

BIG5, по информации на ТАСС

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here