Александър Новак: Русия е готова да доставя газ за Европа по различни маршрути

0
16

 

Русия е готова да доставя газ за Европа по различни маршрути дори след приключване на договора за транзит на газ през Украйна през 2024 г., но все още не вижда желание този въпрос да бъде обсъждан, каза вицепремиерът Александър Новак.

„Винаги сме готови да продължим доставките на газ за Европа и то не само по маршрута, който използваме в момента (през Украйна), и за който имаме договор до края на 2024 г. Ако има желание от другата страна да продължим, ние сме готови да обсъдим този въпрос. Засега не виждаме такова желание“, каза Новак пред журналисти в Деня на енергетиката в рамките на Руския форум-изложение.

През декември 2019 г. „Газпром“ и „Нафтогаз“ се договориха да удължат транзита на руски газ през украинска територия за периода от 2020 г. до 2024 г. с възможност за удължаване. Договорът предвижда транзит на 65 млрд. куб. м газ през 2020 г. и 40 млрд. куб. м годишно от 2021 до 2024 г. Споразумението предполага принципа „изпомпвай или плащай“: транзитната такса се начислява за резервирания капацитет, дори ако реалното изпомпване се окаже по-малко.

По-рано ръководителят на украинската държавна енергийна компания „Нафтогаз“ Олексий Чернишов заяви, че Киев няма да удължи договора за транзит на руски газ за Европа, който изтича в края на 2024 г. Той подчерта, че Украйна спазва договора сега само заради европейските си партньори.

Международното изложение и форум „Русия“ ще се провежда от 4 ноември 2023 г. до 12 април 2024 г. в Москва. То се организира, за да се покажат най-важните постижения на страната в различни сектори на икономиката като всички 89 руски региона представят свои експозиции.

Източник: ТАСС, Гласове

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here