Радев и емирът на Катар обсъдиха сигурността в Близкия Изток

0
46

 

Актуалната среда за сигурност в Близкия Изток обсъдиха държавният глава Румен Радев и емирът на Държавата Катар Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани в телефонен разговор. Обсъдени са били дипломатическите усилия за намаляване на напрежението в региона, в т.ч. и възможностите за обезпечаването на свободното корабоплаване в Червено море. Това съобщиха от прессекретариата на президента.

Двама български моряци са заложници йеменските хути, след отвличането на израелски кораб. Хутите действат в подкрепа на „Хамас“.

Българският държавен глава и шейх  Хамад ал-Тани споделят виждането, че водещото предизвикателство по отношение гарантирането на траен мир и устойчива стабилност в този ключов за глобалната сигурност регион остава неразрешения израело-палестински конфликт. Споделена е и оценката, че единственото трайно и общо приемливо решение на този конфликт може и следва да се търси на основата на стриктното спазване на международното право и прилагане на релевантните резолюции на ООН.

Изразено е било и безпокойство от нарастващите рискове в посока неконтролируемо регионално разрастване на конфликта.

В този контекст и като първа стъпка в посока постигането на траен мир и просперитет на държавите в региона е била откроена необходимостта от възможно най-скорошното освобождаване на всички свързани с конфликта заложници и прекратяване на всички актове на насилие и използване на груба военна сила.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here