Френските фермери заплашват с петдневна пълна блокада на Париж

0
41

 

Френският фермерски съюз Jeunes Agriculteurs възнамерява да организира пълна блокада на Париж и неговите предградия, за да попречи на доставките на каквито и да било стоки за столицата, съобщава представителят на организацията Максим Бюзар за BFMTV, предава „Фокус“.

„Решихме да променим методите си и да организираме блокада на Париж и „малката корона“ на Париж (трите департамента около столицата). Идеята е нито един камион да не може да снабди Париж“, е заявил той.

Според Буизард блокадата ще започне в понеделник (29 януари) вечерта и фермерите възнамеряват да контролират пътищата, водещи към града, „колкото е необходимо“, така че там да има недостиг на продукти.

„Това няма да е 12-15-часова операция, както досега, а акция с продължителност поне пет дни, която ще изясни на хората в Париж, че имат нужда от фермерите, за да живеят, и че столицата не се издържа сама“, допълват синдикатите.

Говорител на Jeunes Agriculteurs добавя, че подготовката за блокада от такъв мащаб ще отнеме време, така че синдикатът ще прекрати протестите през почивните дни.

Той също така нарече мерките, предложени преди ден от премиера Габриел Атал, недостатъчни и несъответстващи на мащаба на протестите на фермерите.

По-рано правителственият ръководител обяви, че властите са „чули и разбрали“ трудностите, пред които са изправени фермерите. Атал заяви, че властите няма да увеличат данъка върху дизела, което беше една от причините за протестите на фермерите.

Той припомни още, че Франция се противопоставя на сключването на споразумение за свободна търговия между ЕС и страните от МЕРКОСУР, което според фермерите ще създаде условия за нелоялна конкуренция. Премиерът обяви и премахване на редица бюрократични процедури и засилване на контрола върху спазването на закона „ЕГалим“, според който дистрибуторите на продукти са длъжни да осигуряват справедливо възнаграждение на фермерите.

Вече седмица фермерите блокират основните транспортни пътища във Франция, създавайки барикади от купи сено и купища тор.

В някои общини протестите се провеждат пред префектурни и административни сгради. Така няколко поредни дни фермери поливат оградата на префектурата с тор в община Ажен в южната част на страната.

Предишния ден те подпалиха купи сено и гуми, изхвърлени пред нея, което причини голям пожар. В сряда стана известно, че майка и 12-годишната й дъщеря са били убити по време на протест в Ариеж: те са спали зад барикади със сено на магистралата, когато са били блъснати от кола.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here