The Washington Post: Плановете на САЩ за Украйна не са насочени към връщане на изгубени територии

0
31

 

Новата стратегия на САЩ за подкрепа на Украйна е насочена не към опит за възстановяване на контрола над изгубените територии през 2024 г., а към защита и укрепване на армията и икономиката, предаде The Washington Post, позовавайки се на източници сред американски официални лица.

„Администрацията на президента Байдън разработва нова стратегия, която няма да се съсредоточи върху връщането на територия, а вместо това ще се съсредоточи върху подпомагането на Украйна да отблъсква нови руски офанзиви, докато се движим към дългосрочната цел за укрепване на украинската армия и икономика“, се казва в статията. Планът бил много различен от миналогодишния, когато въоръжените сили на Съединените щати и техните съюзници бързо обучаваха[украинските сили и предоставяха най-новите оръжия на Киев, надявайки се, че това бързо ще отблъсне руснаците.

„Съвсем ясно е, че ще им бъде трудно да се опитат да направят същия голям тласък на всички фронтове, който пробваха миналата година“, отбеляза американският служител. Според него плановете на Вашингтон са Украйна „засега да задържи позицията си на бойното поле“, но „до края на 2024 г. да я постави на нова траектория, така че да стане много по-силна и самостоятелна“

Американската страна очаква, че това ще стане възможно с активната подкрепа на Украйна от други страни, включително Великобритания и Франция.

източник: Факти

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here