Василев за Чаталджагейт: Има опит да се нанесе репутационна щета срещу мен, завеждаме дело срещу „Bird“

0
17

 

Асен Василев няма да е вицепремиер в следващото правителство

 

Няма никаква драма със сградата на „Чаталджа”. Това коментира в студиото на NOVA министърът на финансите Асен Василев. По думите  му от 2021 година той няма общо с фирмите, участвали в сделката за имота. „Сградата е купена от фирмата, от която аз съм излязъл още преди да вляза в първия служебен кабинет на Румен Радев през 2021 година. Сградата е купена с банков кредит“, каза той.

„Не мисля, че има скандал. Има опит да се нанесе репутационна щета срещу мен, за което завеждаме дело срещу Чобанов и „Bird“, защото изнасят невярна информация.

Според Василев това е серия от атаки, които вървят срещу него. Той уточни, че преди Коледа и Нова година те са били свързани с професионалната му работа и изпълнението на Бюджета, а сега вървят към жълтия спектър.

С темата се отмествало вниманието от други неща, които били по-важни за обществото.

Василев добави, че наетата от от „Продължава промяната” лобистка фирма е имала за цел да защити интересите на българската държава. Той уточни, че това е станало публично и прозрачно.

Финансовият министър заяви, че позиция на вицепремиер никога не му е била самоцел, но ако има покана, може да се обсъжда.

„Никога не съм искал да бъда вицепремиер, няма и да бъда”, коментира още Василев. Той добави, че дали ще бъде вицепремиер след ротацията ще реши парламентът, а основната политика, която провежда е финансовата.

Според Василев случаят „Чаталджа“ няма да се отрази на поста му при ротацията. И допълни, че няма да е вицепремиер, защото не иска.

„Важно за всички граждани е какво се случва с техните доходи, какво ще се случи с финансите на държавата“, каза още финансовият министър.

Асен Василев уточни, че за момента страната ни се бори да стане част от еврозоната на 1 януари 2025 година. „Това е датата, която дискутираме с всички европейски партньори”, добави той.

По думите му доходите в страната растат два пъти по-бързо от инфлацията.

Василев коментира и срещата на Кирил Петков със Спас Русев, която предизвика поредица политически коментари в последните дни.

„Не съм го питал, не ми е казал. Не виждам проблем да се срещне на публично място с всеки“, каза той. Василев обясни, че също познава Спас Русев, но не е имал лични срещи с него.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here