Варшава напомни на Фон дер Лайен, че е недопустимо нацисткият лагер Аушвиц да се нарича „полски“

0
18

 

Историческата истина е, че Аушвиц-Биркенау е германски нацистки концентрационен лагер, създаден на полска територия, окупирана от германците през 1939 г. Това заяви председателят на полския сейм (долната камара на парламента) Шимон Холовня, коментирайки публикацията на председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, в която просто се казва, че този концентрационен лагер се е намирал в Полша, съобщава ТАСС.

„Лагерът Аушвиц е германски нацистки концентрационен лагер, създаден на територии, окупирани от германците през 1939 г. Това е единствената истина. Добре е, че публикацията на Урсула фон дер Лайен беше коригирана“, написа Холовня в социалната мрежа X (бивша Tуитър).

По-рано полският външен министър Радослав Сикорски отправи забележка към шефа на ЕК за неточност в публикацията. „Когато се пише за нацисткия лагер на смъртта в Аушвиц, е необходимо да се посочи, че той е създаден по време на германската окупация“, пише Сикорски.

Публикацията на председателката на ЕК е от 27 януари по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста. Списъкът на нацистките концентрационни лагери там просто посочва „лагер Аушвиц, Полша“, без да уточнява, че концентрационният лагер е създаден на полска територия от нацистите. По-късно неточността в публикацията беше коригирана.

Припомняме, че норвежкият политолог Глен Дисен нарече „исторически ревизионизъм“ изявлението на Урсула фон дер Лайен за Холокоста, в което тя отбеляза, че концентрационният лагер Аушвиц-Биркенау (Освиенцим) е бил освободен от съюзническите сили. Към изявлението на Фон дер Лайен беше приложена историческа справка. В нея има следното изречение: „На 27 януари 1945 г. съюзническите сили освободиха лагера на смъртта Аушвиц-Биркенау (Освиенцим). „Ето пример за явен исторически ревизионизъм от страна на ЕС. СССР беше съюзник, но Червената армия беше тази, която освободи Аушвиц“, написа Глен Дисен в социалната мрежа X (бивша Туитър).

По-рано руското представителство в Европейския съюз посочи грешка в изявлението на ЕК. „Четейки изявлението на Европейската комисия по случай Международния ден в памет на Холокоста, открихме грешка. Би било чудесно, ако Европейската комисия я поправи. Червената армия освободи концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау, а не съюзническите сили“, отбелязват от ведомството, отбелязаха от мисията.

източник: Гласове

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here