Овчаров: Пеевски да говори за корупция е оксиморон. С Нинова БСП няма да има по-добри резултати

0
25

 

„БСП не е убита, но стабилизирането й като единствена алтернатива трябва да мине през смяна на ръководството и лидерката Корнелия Нинова на конгреса на партията през есента.“ Това заяви в „Лице в лице“ по bTV Румен Овчаров, след като преди седмица, по време на пленума на социалистите, призова соцлидерката да не се кандидатира за трети мандат на лидерския пост. 

„Аз от три години говоря, че с Корнелия Нинова ние по-добри резултати няма да получим, защото БСП загуби доверието на избирателя. Това доверие не се възстановява, ей така, на инат, „аз искам да стоя“, заяви Овчаров.

По думите му „няма такъв ангел спасител“, който да извади БСП от кризата, но „още една вътрешнопартийна касапница, като тази от 2020 г., наистина ще унищожи БСП, а тъжното е, че без БСП няма алтернатива“, добави той.

„БСП не е убита, но трябва да тръгнем към консолидация – консолидация на партията, на левицата и на всички леви и патриотично мислещи“, даде рецептата членът на Националния съвет на партията. По думите му сегашното ръководство трябва да осигури „управляем организиран преход към ново ръководство, а не вътрешнопартийна касапница“. На последния пленум обаче социалистите изключиха от партията още 30 социалисти.

Овчаров припомни, че под ръководството на Нинова на местните избори БСП е загубила 140 000 гласа, което е с 38% по-малко от преди, има 240 съветници по-малко и не е спечелила редица големи градове. Според Овчаров формулата е София – кандидат, който да обединява и партийна организация, която е единна. Изборите в София показаха, че БСП тук има потенциал, каза още Румен Овчаров. Един читав човек, ляво ориентиран, свободно мислещ, подкрепен от единна структура, добави той. Той не каза кой да бъде новият лидер на БСП, но подчерта, че трябва да бъде обединяваща фигура.

Овчаров обвини още президента, че днес говори за алтернатива, а е „човекът, който последователно убива тази алтернатива 4 години“, визира Овчаров БСП. „След втората си година последователно унищожаваше БСП“, констатира Румен Овчаров.

В същото време коментира последните обвинения на лидера на ПГ на ДПС по адрес на президентството и евентуална корупция там. „Делян Пеевски да говори за борба с корупцията е оксиморон, абсурдно е“, възмути се Овчаров.

„Вятърни централи в Черно море ще създадат проблеми. Никой не си прави труда да види имаме ли нужда от тях, какъв е ресурса ни, колко ще произвеждат, колко вятър изобщо духа там. Няма такива изследвания“, каза още в предаването „Лице в лице“ бившият енергиен министър Румен Овчаров.

По думите му откакто се говори за възобновяема енергия у нас, никой не е направил проучвания изобщо за ресурсите ни.

Думите му идват няколко дни след като депутатите приеха закон за изграждането на електрически перки вътре в морските пространства. Вносителят на проекта Делян Добрев каза, че ще има определени правила за далечината в морето, на която ще са разположени тези перки и те няма да се виждат от плажа.

Относно договора с „Боташ“, Овчаров обяви, че той е вреден за България. „Единственото позитивно е че получаваме достъп до турските терминали за втечнен газ, въпросът е на каква цена. До момента нищо не сме внесли по тази линия, но продължаваме да плащаме такси по 900 000 лева на ден от началото на тази година. До края на миналата година плащахме по 300 000 лева. Договорът е безсмислен за нас, но не можем да го прекратим, защото трябва да си платим таксите до края на договора“, коментира той.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here