Протестът на гръцките фермери затвори пътища и промени разписанието на фериботите

0
33

 

Фермерите и животновъдите от Лариса продължават мобилизацията си. В понеделник те затвориха символично националния път в Платикамбос

 

Фермерите и животновъдите от префектура Лариса продължават своите мобилизации, като пристъпват към представяне на исканията си.

От вчера до днес фермерите от района бяха на централния площад в Лариса със своята селскостопанска техника, като проведоха митинг, предават гръцките медии.

Животновъдите изляха мляко от продукцията си на площада в Лариса и се отправиха към разклона за Платикампос, като за кратко направиха символична блокада на магистралата Атина – Солун.

Проблемите, за които искат решение от правителството, са повишената себестойност на продукцията, но и изплащането на обезщетения на пострадалите от наводненията производители.

Фермерите в северните префектури Козани, Кастория и Гревена също организираха протести и караха трактори в конвои към градовете, за да подчертаят проблемите в своя сектор, които според тях „застрашават устойчивостта на селскостопанското и животновъдното производство“.

В центъра на тревогите на гръцките фермери са въпросите, свързани с прилагането на новата Обща селскостопанска политика.

В Козани фермерите проведоха среща с местния кмет и областната управа, като блокираха достъпа до офиса на последната по време на срещата.

Фермерите заявиха, че възнамеряват да блокират магистрала Egnatia на кръстовището Siatista следващата седмица.

Димитрис Мосхос, фермер от Поликарпи в Кастория, чиято органична ферма беше отличена като най-добрата в ЕС през 2023 г., каза, че новите мерки на ОСП са намалили приходите от растителни и животински продукти „средно с 52%“.

Протестите са последните от поредицата мобилизации на фермери в цялата страна.

По-рано тази седмица фермери в централногръцките Лариса и Кардица протестираха срещу бездействието на правителството относно възстановяването на разходите за реколта, добитък и селскостопанско оборудване, загубени при бурята Даниел през септември.

Фермерските протести затвориха пътища и фериботни линии. Днес са спрени фериботните линии от Пирея, Рафина и Лаврио.

Няма да се движат и фериботите Кавала – Тасос, Волос – Споради, Александруполис – Самотаки.

До 10 ч. в сряда, 31 януари, е въведена забрана за движение на всички товарни МПС над 3,5 т. по Етники, към и от Атина.

Фермерите в целия Европейски съюз излязоха на улицата заради множество проблеми. Франция стана свидетел на две седмици на протести в селските райони, докато други европейски страни, включително Германия и Полша, също станаха свидетели на демонстрации на фермери, ядосани от ерозиращия жизнен стандарт.

Френски фермери блокираха една от главните магистрали, свързващи Париж със северния град Лил и Белгия в петък, причинявайки дълги задръствания като част от националните протести срещу ниските цени на храните и прекомерната бюрокрация.

Синдикатите призоваха блокадите на пътищата в и около Париж да увеличат натиска върху правителството на премиера Габриел Атал, което фермерите обвиняват, че не прави достатъчно, за да им помогне.

В стремежа си да облекчат напрежението, министрите на финансите и земеделието обсъдиха в петък с представители на хранително-вкусовата промишленост справедливи цени за продуктите – „приоритет номер едно“ за фермерите, които казват, че страдат от стремежа на правителството да понижи потребителските цени.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here