Турският външен министър: За Анкара е важно конфликтът в Украйна да не доведе до ескалация в Черно море

0
39

 

„Ние ще продължим да прилагаме изцяло разпоредбите на Конвенцията от Монтрьо. Не може да става дума дори за мисъл за обратното, камо ли за обсъждане на такава възможност“, подчерта турският външен министър

 

„Турция не е само наша съседна страна, а приятел, съюзник в НАТО и стратегически важен партньор за България“. Това заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел след проведена среща с турския ѝ колега Фидан Хакан.

Тя обясни, че България споделя заедно с Турция отговорността за мир, стабилност и сигурност, а диалогът между двете държави се основава на взаимно уважение и общи интереси. „Визитата е послание с цел да дадем обща отговорност на глобалните предизвикателства, защото именно те можем да превърнем във възможности за страните, за хората, икономиката и бизнеса. След днешната визита ще бъде създадена експертна група по икономика и климат“, посочи Мария Габриел.

„Турция отдава голямо значение на това конфликтът в Украйна да не доведе до ескалация в Черно море“. Това каза министърът на външните работи на републиката Хакан Фидан на пресконференция след преговорите с Габриел.

„България и Турция са двама съюзници в НАТО, граничещи с Черно море. Сигурността на Черно море е много важна за нас. Отдаваме голямо значение на това войната в Украйна да не доведе до ескалация в Черно море“, подчерта Фидан Хакан.

Турция възнамерява да продължи да се придържа изцяло към разпоредбите на Конвенцията от Монтрьо за статута на проливите подчерта турският външен министър.

„Ние ще продължим да прилагаме изцяло разпоредбите на Конвенцията от Монтрьо. Не може да става дума дори за мисъл за обратното, камо ли за обсъждане на такава възможност“, подчерта турският министър.

Припомняме, че Турция многократно е заявявала, че стриктно спазва Конвенцията от Монтрьо и въз основа на член 19 от нея, от началото на войната в Украйна затвори зоната на проливите Босфора и Дарданелите за преминаване на военни кораби, за да се предотврати по-нататъшно нарастване на напрежението в Черно море.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here