Пентагонът заяви, че няма какво да обяви за нова помощ за Киев

0
38

 

В момента Министерството на отбраната на САЩ няма какво да обяви относно възможността за прехвърляне на допълнителни оръжия в Украйна от американски складове, тъй като Конгресът все още не е одобрил искане за допълнителна помощ на Киев. Това заяви на брифинг прессекретарят на Пентагона Патрик Райдър, предаде ТАСС.

Както отбеляза той, „няма нови съобщения“ относно възможността за прехвърляне на оръжия в Украйна от складовете на американското военно ведомство. „Разбира се, ние все още чакаме Конгреса да поиска допълнително финансиране“, добави той.

Говорейки за военна помощ за Украйна по програма, която предвижда сключване на договори от Министерството на отбраната на САЩ с производители и партньори, а не предоставяне на това или онова оборудване директно от резервите на Пентагона, Райдър отбеляза: „Не мога да обявя нищо конкретно сега. Ние, разбира се, ще продължим да работим с Украйна, която работи за доставката на тези системи, когато са налични.“

Администрацията на Вашингтон изпрати искане до Конгреса преди почти четири месеца за допълнителни бюджетни кредити през фискалната 2024 г., която започна в Съединените щати на 1 октомври 2023 г., основно за оказване на помощ на Израел и Украйна, както и за противодействие на Китай и Русия в азиатско-тихоокеанския регион. Общо изпълнителната власт на САЩ, ръководена от президента Джо Байдън, би искала да получи около 106 милиарда долара за тези цели.

По-нататъшната съдба на искането и алтернативните законопроекти остава неясна. Много републиканци в Камарата на представителите и Сената се обявиха през последните месеци против продължаването на предоставянето на финансова помощ на Киев, посочва ТАСС. Председателят на Камарата на представителите републиканецът Майк Джонсън, предупреди няколко пъти, че възнамерява да обвърже по-нататъшната помощ за Украйна с по-строгия контрол на южната граница на САЩ. Лидерът на републиканското малцинство в Сената на Конгреса Мич Макконъл се изказа в подобен дух. Дебатите между управляващата Демократическа и опозиционната Републиканска партия в САЩ по тези въпроси продължават.

източник: Гласове

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here