Песков: Русия смята ученията на НАТО за заплаха и предприема мерки

0
27

 

Русия смята започналото в Европа военно учение на НАТО Steadfast Defender 2024 за заплаха. Това каза по време на брифинг прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков. Той отбеляза, че Алиансът е създаден за конфронтация с Москва, затова Руската федерация предприема необходимите мерки.

Учението Steadfast Defender 2024 беше най-мащабното от края на Студената война. В тях участват около 90 хиляди военнослужещи от страните от алианса и Швеция, която кандидатства за членство в организацията.

Според Песков Русия „недвусмислено възприема“ ученията на НАТО като заплаха, тъй като „НАТО е инструмент за конфронтация“: по този начин алиансът е „замислен, формиран, конфигуриран и в момента се управлява от Съединените щати“.

„Това е заплаха за нас, ние така се отнасяме към него. И непрекъснато се вземат подходящи мерки за това – особено на фона на това как алиансът непрекъснато придвижва военната си инфраструктура към нашите граници в продължение на няколко десетилетия“, подчерта Песков.

Маневрите на НАТО ще продължат до май. По време на ученията ще се отработи привеждане на войските в бойна готовност, подготовка и оперативно прехвърляне на подразделенията. През април ще се проведат и съвместни учения между Холандия и Германия, които също ще тестват бързото придвижване на големи армейски формирования.

източник: Труд

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here