Разпадат ли се САЩ? Спокойно, Чичо Сам набира нови солдати

0
41

 

България може да вземе пример. Конфликтът обаче ще има огромно значение за изборите. Каквото и да стори Байдън – губи избиратели. Ако предизвика сблъсък с Тексас – губи. Ако не предизвика – пак губи. Анкетите показват, че мощните потоци от нелегална миграция вече омръзнаха на избирателите

Валери Найденов, „24 часа“

 

Спокойно, САЩ няма да се разпаднат, а гражданската война между щатите ще си остане само словесна.

Е, може да има и кратки боди-чекове тип “сумо” покрай реката Рио Гранде, но едва ли някой ще извади револвера.

Както читателят вече знае, щатът Тексас си сложил ограда от режеща тел в един участък от границата с Мексико, а федералните граничари искат да я махнат, за да си вършат работата. А тяхната работа е да посрещат любезно мигрантите при влизането им в САЩ, докато щатските граничари се опитват да ги прогонят.

Федералните граничари подават ръка на изкачващите се по стръмния бряг, после ги отвеждат до приемателните пунктове, регистрират ги като бежанци и ги пускат на воля в САЩ. Формално те би трябвало да се явят след някой и друг месец пред съда, за да се разгледа молбата им за убежище, но рядко някой си прави труда. В САЩ има чудесни условия за нелегален живот – в по-либералните щати мигрантите получават документи, социални помощи, защита от имиграционните служби. Само дето нямат право да гласуват, но и това се случва.

Проблемът е, че станаха прекалено много и продължават да се стичат като пълноводна река.

Само докато на власт е президентът Байдън, за 3 години незаконните мигранти са 6,2 милиона

Според някои капацитети, като например популярната дясна публицистката Ан Коултър, броят на нелегалите в САЩ е над 30 милиона и гони 40. Това естествено сваля надолу заплатите при нискоквалифицираните работници и отнема от социалните помощи. В миналото профсъюзите и Демократическата партия, която минава за по-лява, се бореха против незаконната миграция. Постепенно обаче те изоставиха тази битка и първият, който се възползва отдясно, беше Доналд Тръмп. Победата му на президентските избори през 2016 г. се дължеше най-вече на антиемигрантските нагласи сред т. нар. сини якички – хората на ръчния труд.

Щатът Тексас в миналото също беше крепост на демократите, но през 60-70 те години мина към републиканците главно заради законите против сегрегацията, прокарани от президента Линдън Джонсън.

Сега той влезе в остър конфликт с Белия дом поради простата причина, че нашествието рязко влошава условията за живот в приграничните райони. А наесен ще има избори.

И ето че след серия съдебни дела миналата седмица Върховният съд даде правото на федералните гранични агенти да срежат телената ограда и да си гледат работата,

т.е. да помагат на бежанците при преплуването на Рио Гранде. В това няма никаква изненада, тъй като и законите, и конституцията, и предишни решения на Върховния съд дават предимство на федералните власти, когато става дума за границата и миграцията. Казусът е доста ясен. Единствената изненада е, че вотът на съдиите беше 5:4 вместо 9:0.

Разбира се, губернаторът на Тексас Грег Абът не клекна. Той заяви, че няма да се подчини, а 25 други щата го подкрепиха, обещавайки да изпратят своите национални гвардии. Едно разяснение – т.нар. национални гвардии са на подчинението на щатските власти, но Белият дом има правото да ги “федерализира”, т.е. да ги вземе под свое командване при нужда.

Сега цяла Америка и половината свят чакат със затаен дъх – дали Байдън ще изпрати войска в градчето Ийгъл Пас (орлов проход), където се намира прословутата телена ограда от бръснарски ножчета? И дали там ще се сбият? Бившият руски президент и премиер Дмитрий Медведев дори написа радостно в социалните мрежи: “САЩ е на ръба на гражданска война! Май ще има Народна република Тексас!”

Спокойно Митя, няма да има.

Никой в Тексас не е толкова луд, че да вдигне ръка срещу Чичо Сам.

Ако в Ийгъл Пас пристигнат федерални войски и се срещнат с местните граничари, най-многото леко да се посбутат като сумисти. Я някой от местните е извадил револвера, я е попаднал зад решетките до второто Произшествие, както казваше един старшина от Народната армия.

Конфликтът обаче ще има огромно значение за изборите. Каквото и да стори Байдън – губи избиратели. Ако предизвика сблъсък с Тексас – губи. Ако не предизвика – пак губи. Анкетите показват, че мощните потоци от нелегална миграция вече омръзнаха на избирателите. И понеже чух от медиите и прочетох какви ли не фантазии за нагласите на американците, ще цитирам конкретните усреднени данни от всички сериозни анкети, които всеки може да прочете на следния адрес: https://www.realclearpolitics.com/.

40% от американците одобряват работата на Байдън, докато 56,5% не я одобряват.

Едва 24,4% от гражданите смятат, че страната се движи в правилната посока, докато 66,4% са на обратното мнение. Разликата е убийствена и поне половината се дължи на потока от незаконни мигранти.

Защо тогава американският политически елит не спре този поток?

По-горе май споменах за евтината работна сила. Но ето още един мотив – войните по света стават все повече, а няма войници! По-миналата година армията не успя да изпълни мобилизационния си план с около 15 хиляди младежи, флотът – с 6 хиляди, авиацията – с подобно, но неназовано число. За миналата година данните още не са обявени, но май дефицитът е два пъти по-голям. Просто младите не ги влече, а и тестостеронът рязко е намалял.

Затова пък повечето незаконни мигранти са млади мъже между 16 и 36, които пращят от тестостерон. Тъй като са незаконни, едва ли някога ще получат гражданство. Но ако службата в армията им даде възможност да получат зелена карта, т. е. да стъпят на пътя към пълноценното американско гражданство, вероятно пред вратите на армейските вербовчици ще има задръстване!

В момента в Конгреса има законопроект, който отваря тази възможност за младите хора от програмата DACA (отложено действие за пристигнали като деца). Демек те също са незаконни, но депортирането се отлага за неопределено време. Още от времето на Обама се говори, че тези „мечтатели“ (така ги наричат политиците) би трябвало да получат път към гражданството, но нищо не се случва. И ето, че най-сетне този път май ще се отвори. Но май ще мине през окопите. Общо младежите от DACA са 689 800,  нищо чудно поне 300 000 да нямат търпение да служат с чест и да получат медали. А ако тази врата се отвори и за новите мигранти, ето ти поне 1-2-3 милиона готови на всичко солдати с непокътнат ресурс от тестостерон. Защо и ние българите не се замислим за тази възможност? И без това скоро ще ни върнат колкото си щеш фрустрирани афганистанци, сирийци и мароканци на възрастта на Васил Левски като млад дякон. Може да не им се стои в България, но светлината в тунела на тяхното отчаяние е европейският паспорт. Защо да не го заслужат?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here