Путин: Най-новите руски оръжия са по-добри от тези на НАТО

0
25

 

Путин призова днес руските компании да „реагират“ на технологичното развитие на фронта

 

Руският президент Владимир Путин заяви, че най-новите руски оръжия са по-добри от тези на НАТО. Той говори по време на среща с участниците във форума „Всичко за победата!“.

„Разбира се, ако сравнявате съвременното въоръжение на НАТО и въоръжението от последния период на съветската епоха, там то отстъпва в някои отношения, между другото, не винаги. А ако вземете нашето най-ново въоръжение, то очевидно превъзхожда всички. Това е очевиден факт“, заяви руският лидер.

Президентът изтъкна, че става дума за ракетно оборудване, бронирани машини и всички оръжия, използвани на бойното поле.

Повече от половин милион руснаци са започнали работа в отбранителната промишленост от 2022 г. насам, обяви още Путин, цитиран от Франс прес.

„През последната година и половина в отбранителната индустрия са създадени 520 000 нови работни места“, заяви Владимир Путин на форум с участието на работници от отбранителната индустрия в Тула, град на около 200 км южно от Москва.

От 2022 г. насам Русия изцяло преориентира икономиката си към оръжейната индустрия и разви производството си въпреки наложените от Запада санкции, които целят по-специално замразяване на производството на боеприпаси и оръжия.

Москва успява да заобиколи някои от тези мерки, например като придобива необходимата ѝ микроелектроника, особено от Азия.

През 2024 г. правителството планира грандиозно увеличение с почти 70 процента на федералния бюджет, предназначен за отбрана.

Съсредоточаването на руската икономика върху отбранителната промишленост, където заплатите са високи, в допълнение към мобилизацията на стотици хиляди мъже и изселването в чужбина на също толкова голям брой мъже обаче доведе до недостиг на работна ръка в сектори като строителството, селското стопанство и други, посочва АФП.

По думите на Владимир Путин в Русия има „6000 компании в сферата на отбранителната индустрия и в тях работят 3,5 милиона души“, като това не включва „10 000 подизпълнители“.

Путин призова днес руските компании да „реагират“ на технологичното развитие на фронта.

„За да успеете на бойното поле днес, е необходимо да реагирате бързо и адекватно на това, което се случва там“, каза той и допълни: „Печели този, който го направи най-бързо“.

Макар руският президент да приветства „много задоволителното“ равнище на военното производство на страната, според Запада Русия е получила повече от един милион артилерийски снаряда от Северна Корея, отбелязва АФП.

На форума в Тула Путин заяви, че преобладаваща част от руснаците подкрепят неговия външнополитически курс, посочва Асошиейтед прес.

„Ако обществото не мислеше по този начин, нищо от това нямаше да се случи“, каза руският президент и добави: „Правим това, което хората очакват от нас“.

Путин повтори, че изпращането на войски в Украйна е било необходимо за защита на рускоезичното население в Източна Украйна и за да се спре, по думите му, посегателството на САЩ и съюзниците им от НАТО върху жизненоважните интереси в областта на сигурността на Русия.
От своя страна, Украйна и Западът смятат, че руската инвазия е непровокирана агресия, отбелязва АП.

„Трябваше на защитим нашите хора /…/, иначе щяхме да се превърнем в слаба държава, която не е самодостатъчна и с която никой не се съобразява“, допълни руският президент.

„Щяха покровителски да ни потупат по рамото и да ни дадат развалени картофи като хуманитарна помощ, докато обмислят, как да ни разкъсат на парчета“, каза Путин пред участниците на форума.

Сред постиженията на руския военно-промишлен комплекс президентът отбеляза почти пълното обновяване на стратегическите ядрени сили.

„Днес имаме почти напълно, на 95 процента, обновени стратегически ядрени сили, а военноморският им компонент – почти на 100 процента. Това е добър, надежден тил за нашата стратегическа сигурност. Тил и в буквалния, и в преносния смисъл на думата.“

ВСУ е терористична организация

Украинските въоръжени сили са се превърнали в истинска терористична организация, заяви Путин. Той разказа история за жител на Донецк, който, след като излязъл от дома си, станал жертва на украински танк. Президентът отбеляза, че мъжът е бил застрелян, защото според Киев цивилните жители на Донецк са „терористи“. Подобни действия са неонацизъм, подчерта държавният глава.

Работата на лекарите е важна част от успеха на СВО

Работата на медиците е от особена важност в една специална военна операция, отбеляза Путин. „Лекарите и на фронтовата линия, лекарите във военните болници, лекарите в гражданските лечебни заведения правят всичко, за да подкрепят нашите момчета, да им окажат помощ, подкрепа, да приложат навреме най-новите средства, най-новите методи на лечение, а това е най-важният компонент на всички успехи.“

Единството на многонационална и многоконфесионална Русия, общото отношение към случващото се, общата загриженост за бъдещето гарантират нейната победа, заяви президентът пред участниците в срещата.

Форумът „Всички за победата“ беше организиран от Общоруския народен фронт. В събитието се включиха 600 представители на различни професии от всички региони на Русия – работници, инженери от отбранителни предприятия и други отрасли, научни работници, обществени организации, лекари, военни кореспонденти, доброволци. В рамките на тематични секции участниците обсъдиха въпросите за организиране на помощта за СВО.

източник: Гласове (по информации на Известия, ТАСС, РИА Новости, БТА)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here