Румъния няма да участва в каквато и да е война

0
35

 

Изявлението на Чолаку дойде след като генерал-лейтенант Влад, който е новият началник на щаба на отбраната, предупреди в интервю за Свободна Европа, че румънците трябва да се подготвят за възможността за война,  ако Русия победи в Украйна

 

Румъния „няма да участва в каквато и да е война“, обяви премиерът Марчел Чолаку в опит да облекчи опасенията след изявлението на генерал-лейтенант Георгица Влад, че румънците трябва да се подготвят за потенциален конфликт, пише румънският екип на EURACTIV.

Отговорът на Чолаку дойде след като генерал-лейтенант Влад, който е новият началник на щаба на отбраната, предупреди в интервю за Свободна Европа, че румънците трябва да се подготвят за възможността за война, ако Русия победи в Украйна.

„Нека останем спокойни, Румъния няма да влезе във война“, заяви Чолаку.

Влад изрази загриженост за потенциални ескалации в политиката на руския президент Владимир Путин и очерта Молдова като вероятна цел, но посочи, че напрежението се простира до Западните Балкани.

В светлината на тези опасения Влад предложи въвеждането на доброволна военна служба за лица на възраст от 18 до 35 години, за мъже и жени.

Той подчерта важността на „подготовката на населението за потенциални военновременни сценарии“ и изтъкна дефицита, причинен от изоставянето на задължителната военна служба в Румъния и във всички страни от НАТО.

Winbet – победата е емоция! (18+)

Влад също така призова за правни реформи, за да се даде възможност на Румъния да се защити от руски дронове. Отломки от един от безпилотните самолети на Кремъл паднаха в Румъния миналия септември и безпилотният летателен апарат (БЛА) не бе свален, тъй като румънското законодателство не позволява това, каза генералът. „Ние нямахме бойни системи“, добави той.

Премиерът Чолаку заяви, че има необходимост от червена линия по определени въпроси, които не трябва да се използват за политическа изгода.

Вече е внесен в парламента проектозакон за доброволната военна служба. Георгица Влад смята, че това ще бъде обсъдено  „с приоритет“ след тази изборна година.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here