Сблъсъци между полиция и протестиращи в Гърция по време на протест срещу образователната реформа

0
20

 

Гръцката полиция се сблъска с маскирани протестиращи, които са се събрали пред парламента в четвъртък, за да демонстрират срещу плановете да се позволи на чуждестранни частни университети да работят в страната, предаде Кathimerini.

Хиляди студенти и други демонстранти са преминали мирно в центъра на Атина рано сутринта, някои от тях с транспаранти с надписи: „Без приватизация от частните университети! Без приватизация на държавното образование!“.

Когато повечето от тях са преминали покрай парламента, част от протестиращите са се отцепили и са влезли в сблъсъци с полицията.

Представител на полицията е заявил, че полицаите са били нападнати и в отговор са използвали сълзотворен газ.

По-късно местни медии съобщиха, че в популярния сред студентите столичен квартал „Екзархия“ са били запалени контейнери за смет.

Сблъсъци между маскирани мъже и полицията е имало и пред Солунския университет „Аристотел“.

Консервативното правителство на премиера Кириакос Мицотакис изготви законопроект за реформа в образованието, който позволява на институциите да работят като клонове на чуждестранни университети.

Критиците смятат, че този ход ще обезцени дипломите от държавните университети в Гърция и допълнително ще намали финансирането на държавното образование.

Парламентът трябва да гласува законопроекта този месец.

През януари хиляди гръцки студенти излязоха на мирен протест в Атина и други градове, за да протестират срещу планираните образователни реформи, които ще позволят откриването на частни университети в страната.

източник: Фокус

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here