Доклад на СЗО: Случаите на рак в света ще скочат със 77% до 2050 г.

0
43

 

Ракът на белия дроб е отговорен и за най-много смъртни случаи от рак

Според нови оценки на Световната здравна организация през 2050 г. броят на диагностицираните случаи на рак в световен мащаб ще достигне 35 милиона – увеличение със 77% спрямо 20-те милиона случая, диагностицирани през 2022 г.

Данните, публикувани в петък от Международната агенция за изследване на рака към СЗО, обхващат 185 държави и 36 форми на заболяването, съобщава bTV, цитирайки CNN.

Изследователите установиха, че ракът на белия дроб е най-разпространената форма в света през 2022 г. – отговорен за 2,5 милиона случая, 12,4% от общия брой – следван от рака на женската гърда, колоректалния рак, рака на простатата и стомаха.

Ракът на белия дроб е отговорен и за най-много смъртни случаи от рак: 1,8 милиона, или почти 19 % от общия брой.

Агенцията също така посочва неравнопоставеността по отношение на тежестта на раковите заболявания в развитите страни. Например в страните с много висок индекс на човешкото развитие – мярка за постиженията в областта на здравеопазването, образованието и стандарта на живот – 1 от 12 жени ще бъде диагностицирана с рак на гърдата, а 1 от 71 ще умре от него.

В страните с нисък индекс на човешкото развитие само 1 от 27 жени ще бъде диагностицирана с рак на гърдата, но 1 от 48 ще умре от него, главно поради късното диагностициране и липсата на достъп до лечение.

Неравнопоставеност се наблюдава и при услугите, свързани с рака, като облъчване и трансплантация на стволови клетки.

„Новото глобално проучване на СЗО хвърля светлина върху големите неравенства и липсата на финансова защита при онкологични заболявания по света, като населението, особено в страните с по-ниски доходи, няма достъп до основните грижи за онкоболните“, заяви в съобщение за медиите д-р Бенте Микелсен, който е директор на отдела за незаразни болести на СЗО.

„СЗО, включително чрез инициативите си за борба с рака, работи интензивно с повече от 75 правителства за разработване, финансиране и прилагане на политики за насърчаване на грижите за рака за всички. За да се разшири тази работа, спешно са необходими големи инвестиции за справяне с глобалните неравенства в резултатите от раковите заболявания.“

Изследователите посочват няколко фактора, които обуславят очакваното увеличение на броя на раковите заболявания, като затлъстяването, употребата на тютюн и алкохол, както и фактори на околната среда като замърсяването на въздуха.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here